VadeVi
Xic del Mel, vins inspirats en la tradició amb una mirada atrevida
  • CA

La Maria Piñol és una jove entusiasta que ha viscut tota la seva vida envoltada de raïms, dipòsits i vins, i malgrat no té cap formació vinculada directament a l’elaboració de vins, ha après amb la observació, les converses i l’experiència que li han donat els treballs estiuencs al celler del seu pare, que no és altre que el celler Josep Piñol de Font Rubí, un celler sense el qual no es pot entendre el devanir de moltes cases del Penedès. “Sempre he tingut el món del vi molt a prop. Quan tocava ajudar al celler de casa, m’enviaven a la bàscula” m’explica la Maria mentre parlem del seu projecte.

Després de passar una temporada fora del Penedès, va tornar i descobrir que el món del vi estava immers en l’inici del moviment dels mal anomenats “vins naturals” i li van cridar l’atenció. Per dins seu corria la inquietud de com podien ser un vins que s’elaboraven de manera radicalment diferent als que es feien al celler de casa seva. “Un dia, tastant i provant diferents vins vaig tenir un d’aquells moments transcendentals, em vaig emocionar i vaig decidir que volia fer els meus vins”, comenta la Maria amb emoció. No serien uns vins qualsevol, sinó que serien “naturals”, en homenatge als vins que s’havien elaborat tradicionalment a les cases de pagès i també un homenatge al seu avi matern, un masover que entre els conreus que tenia cura hi havia vinyes i amb els raïms elaborava un vi brisat “perquè era el mètode que li portava menys feina”, explica la Maria.

No em vull imaginar la cara del Josep Piñol quan la Maria li va comunicar la seva voluntat d’elaborar vins amb un estil a les antípodes dels que ell elabora. Com a punt de partida, la jove emprenedora va buscar les vinyes més escaients pel tipus de vi que volia fer, vinyes d’alçada de les zones de Font Rubí i del Torrelles de Foix i davant del temor que les noves elaboracions poguessin contaminar les pulcres elaboracions del celler del seu pare, van decidir fer els vins en un altre indret. Amb la complicitat del Josep Queralt del celler Montrubí i del Moez Aoun del celler Josep Piñol, la jove va poder tirar endavant el seu projecte personal, un projecte que va batejar com a Xic del Mel.

La primera anyada dels vins de Xic del Mel és la 2019, i la col·lecció està formada actualment per quatre vins, tots quatre monovarietals i de mínima intervenció, fermentació espontània, sense sulfits afegits, sense filtrar ni estabilitzar. Aquests vins són ecològics certificats CCPAE i no estan emparats sota cap denominació d’origen.

Vins blancs Xic del Mel | Marçal Font

Xic del Mel Macabeu 2020

  • 100% macabeu
  • Vi de mínima intervenció
  • Finca Les Llambardes (Torrelles de Foix). 625 m d’alçada
  • Preu aprox.: 12,95 euros

Els colors de tots aquests vins són molt atractius, en aquest cas presenta un color groc molt intens. En el vi s’hi aprecia una lleugera terbolesa.

En nas és intens i molt complex, en primera instància hi trobem les aromes de record vegetal típiques dels vins sense sulfits afegits que han estat fermentats de manera espontània, de seguida s’hi afegeixen aromes de fruites blanques, sobretot de pera, flors seques i alguna nota de caràcter especiat, de clau.

En boca té una entrada àmplia i fresca, gràcies a una acidesa ben equilibrada. Mostra una textura untuosa i un gust marcat per la salinitat en un pas de boca protagonitzat per les aromes de regalèssia, que destaquen per sobre d’un conjunt de notes balsàmiques. Trobem les aromes afruitades en segon pla. 

Xic del Mel Macabeu Brisat 2020

  • 100% macabeu
  • Criança de 6 mesos en botes de castanyer
  • Vi de mínima intervenció
  • Finca Les Llambardes (Torrelles de Foix). 625 m d’alçada
  • Preu aprox.: 15,95 euros

El macabeu brisat presenta un intens color de mel, amb reflexos ataronjats. S’hi aprecia una lleugera terbolesa.

Intens i complex, té un conjunt olfactiu molt atractiu protagonitzat per una combinació d’aromes afruitades, de fruites blanques confitades, i balsàmiques, sobretot anisades i records de farigola. Complementen el conjunt notes de flors seques i aromes d’infusions d’herbes.

En boca és voluminós, amb una acidesa viva que li atorga frescor i acompanya tot un seguit d’aromes balsàmics i herbacis, dominats per la regalèssia. Té un pas de boca marcat per unes notes afruitades de caràcter cítric i unes notes amargoses, que van succeint-se fins arribar al final, que és prou llarg. Reapareixen les notes balsàmiques per via retronasal.

Xic del Mel Rosat 2020

  • 100% garnatxa negra
  • Vi de mínima intervenció
  • Finca Can Romeu (Font-rubí). 490 m d’alçada
  • Preu aprox.: 12,95 euros

El Xic del Mel Rosat a primera vista presenta un color molt similar, per no dir igual que el macabeu brisat, però en servir-lo a la copa es pot apreciar un color salmó pàl·lid amb reflexos ataronjats d’aparença tèrbola, qui fa semblar el color més intens.

En nas es mostra tímid al principi. En evolució apareixen les aromes de fruites vermelles, a les que s’hi afegeixen algunes notes de caràcter floral. Acompanyen tot el conjunt aromes de fonoll i de farigola.

En boca té una entrada força àmplia protagonitzada per una acidesa viva i esmolada que li dona frescor, guia el vi en tot els pas de boca i actua de lligam entre les aromes de fruites silvestres, gerds i groselles, amb les omnipresents aromes balsàmiques. És un vi molt elegant, perfecte equilibri entre la rusticitat del mètode brisat i la finor de la varietat.

Xic del Mel Garnatxa 2020

  • 100% garnatxa negra
  • 4 mesos de criança en botes de roure francès de 500 litres
  • Vi de mínima intervenció
  • Finca Mas Mosca (Font-rubí). 397 m d’alçada
  • Preu aprox.: 15,95 euros

Presenta un color vermell cirera de capa mitja i aparença tèrbola. Deixa una fina llàgrima a la copa d’evolució ràpida.

Molt franc d’entrada, hi trobem aromes de fruites tan vermelles con negres fresques i sucoses, gerds, maduixes silvestres, mores, nabius, acompanyades de notes especiades, pebres i clau, i notes balsàmiques típiques del paisatge mediterrani sobre un fons marcat per la regalèssia, una aroma omnipresent en tots els vins de la col·lecció.

En boca és voluminós i des del primer moment dominen les notes afruitades, a les que ara s’hi suma una magnífica acidesa, que li aporta frescor i fa que el conjunt sigui molt llaminer. Pas de boca sedós, on mostra uns tanins molt ben polits i una textura carnosa. Tot i ser un vi de mínima intervenció, és el que menys ho evidencia.

Es tracta de quatre vins que, malgrat el seu estil d’elaboració de mínima intervenció, mostren una elaboració molt tècnica i molt acurada, sense cap concessió a aromes o sabors que puguin generar el més mínim dubte sobre la seva qualitat. Uns vins que transmeten el seu caràcter varietal de manera franca i directe.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa