Aquest dilluns 3 de juny s’ha posat punt final a la 7a edició de la fira ViBa amb una jornada professional al pati del Casino de Manresa que ha permès a persones del sector del vi, de la restauració i del turisme escoltar les reflexions en el marc d’una taula rodona així com tastar vins de la Denominació d’Origen Pla de Bages.
La jornada ha començat amb aquest debat on participaven la Dèlia Perpiñà, Gerent de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, Diego Alias, xef i propietari del restaurant de Ca l’Amador i Anna Vicens, presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers, tots ells moderats per Aina Font, periodista bagenca. A debat, “El potencial de l’enogastronomia en la promoció turística“, i va permetre tractar diferents temes entre els quals conèixer què consistirà el fet que Catalunya sigui regió mundial de la gastronomia durant el 2025, o l’evolució i el creixement del turisme enogastronòmic al territori.

Falta divulgació al món
Perpiñà comentava que tot just ara és el moment de sumar adhesions al projecte per fer valdre i donar conèixer a escala mundial tot el que envoltà la gastronomia catalana des del productor fins al restaurador i el públic final. Per això, clamava, “hem d’aconseguir una millor connexió entre el món rural i el món urbà“, a més a més d’incrementar la difusió de qui som i què fem, perquè segons la gerent, “a escala mundial ens falta molt de recorregut en divulgació, ja que fora de l’estat Espanyol no ens veuen com una destinació enoturística tot i tenir tota l’autenticitat dels nostres productes”.
Hi sumava comentari Diego Alias, tot apuntant que “a Catalunya, el client que ve a fer un turisme enogastronòmic se centra molt en grans restaurants triestrellats o d’alta gastronomia, i ens falta fer valdre i donar a conèixer els restaurants de cuina catalana que facin guisats i xai a la brasa”. Alias afegia que també “en el sector del vi hi ha hagut un canvi molt positiu”, i explicava a tall d’exemple que fa 24 anys quan el Diego va obrir el restaurant, a la carta de vins tenia 15 referències i 8 d’elles eren Rioja, ara mateix té una carta molt més extensa i el 95% dels seus clients consumeixen vi català.
“Antigament, el sommelier que tenia una carta més internacional semblava que havia de ser el millor sommelier del món, avui dia això ha canviat i es busquen cartes de vins amb més productes locals”, afegia Anna Vicens, “tot i que considerem que el món del vi totes les DO han de sumar forces perquè fora de l’estat espanyol no coneixen que és Bages, Alella o Penedès sinó que només coneixen vins de Catalunya”.
Balanç molt positiu de les jornades
La taula rodona i la mostra de vins ha estat l’últim acte d’aquesta setena edició de la fira ViBa, i arriba el moment de les valoracions. Eva Farré, secretaria de Consell regulador de la DO Pla de Bages, fa un balanç “molt positiu” de la Fira VIBA, des de la nit dels picapolls, que va reunir enguany vora el miler de persones. Durant el cap de setmana, malgrat que les pluges del dissabte van fer tancar portes abans d’hora, calculen que han participat en la fira VIBA unes tres mil persones. Per acabar, aquesta jornada de dilluns al matí tenia com a objectiu aglutinar tot el sector del vi des de prescriptors i premsa juntament amb el sector de la gastronomia i del turisme de la zona i les comarques veïnes amb la intenció de ser un punt de trobada per sumar sinergies i que es pugui repetir any rere any.
Precisament amb relació a aquesta última jornada, el divulgador català Pol Aluja, assistent a la jornada professional, agraïa poder assistir en aquest tipus d’activitats que suposen “una molt bona oportunitat per conèixer els vins i varietats autòctones de cada zona, en un dia només per a professionals, més enllà de què durant el cap de setmana sigui oberta al públic”.