VadeVi
Abadal Arboset, un vi de paisatge que fermenta en pedra seca
  • CA

“És un vi molt arrelat al territori d’on prové, un vi de muntanya que esdevé la perfecta simbiosi de la vinya amb el paisatge de bosc i muntanya que l’envolta. Un vi de vinya i paisatge, que fermenta en una tina de pedra seca”.

Amb aquesta presentació, el celler Abadal dona a conèixer la seva novetat vinícola més recent, l’Arboset 2017 que neix com a resultat del cupatge de molts factors que n’han determinat el procés d’elaboració i resultat final. L’origen està a Vinya Arboset, una petita finca distribuïda en terrasses que es troba ubicada enmig d’un paisatge de bosc i que conserva ceps d’uns 80 anys de vida. En aquests ceps hi conviuen fins a deu varietats diferents, entre blanques i negres, i el vi és el resultat de la vinificació de totes elles: són principalment Mandó, Picapoll, Sumoll, però també Punxó Fort, Cap Pelat, Cua de Moltó, Malvasia de Manresa, Pansera, Fumat i Cap Negre.

Imatge de les vinyes gairebé centenàries de la finca de l’Arboset | Abadal

La mateixa vinya també conserva una tina de pedra seca a l’interior. I precisament aquesta és la última de les peculiaritats que fan especial aquest vi. S’ha elaborat a peu de vinya, i tal i com s’havia fet fa uns quants anys, fermenta dins la tina de pedra seca.

Per elaborar el vi es realitza una única fermentació, durant la qual s’incorpora una part de la rapa del raïm, mitjançant el brescat tradicional, consistent en aixafar el raïm suaument amb els peus, sobre un post, deixant caure el most, les pells i la rapa a l’interior de la tina-. La maceració es treballa mitjançant pigeage manual. Un cop extret de la tina, el vi passa per una criança de dotze mesos, dels quals un 60% del vi en àmfora d’argila i, l’altre 40%, resta en bóta de roure de 500 litres.

Bona puntuació a la Guia Peñín 2022

Abadal Arboset 2017 ha obtingut 94 punts a la Guía Peñín 2022. El vi, que va entrar en el grup dels millors productes de l’any segons la Guia, s’ubica amb aquesta puntuació entre els vins més ben valorats de tot l’Estat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa