VadeVi
Activitats de verema i vins per fer més fàcil la tornada de vacances
  • CA

Hem tornat a l’escola, a la feina i ens ha tocat dir adéu a les vacances. Però no passa res, no ens deprimim perquè malgrat haguem hagut de recuperar velles rutines, encara tenim l’oportunitat de fer escapades curtes i participar d’activitats originals i diferents. Un bon exemple, les que s’organitzen aquests dies arreu del Catalunya al voltant de la campanya de la verema. En repassem algunes perquè les pugueu agendar, si us convencen, per apuntar-vos-hi aquests dies de setembre.

La piada de raïm és una de les activitats de la Festa de la Verema a l’Antiga de Poboleda | Foto: Ajuntament Poboleda

Festa del Vi i Verema a l’Antiga a Poboleda

Al Priorat, i després de dos anys sense festa degut a les restriccions sanitàries, el municipi de Poboleda recupera aquest dissabte 10 de setembre la tradicional collita i piada del raïm, el tast de vins de la DOQ Priorat i el mercat d’artesania i gastronomia en una nova Festa del Vi i la Verema a l’Antiga, que enguany arriba a la 22a edició.

La jornada convida, de bon de matí, a participar en una verema tal com es feia antigament, amb carros i mules. Hi haurà esmorzar a base de pa amb llonganissa i cansalada i vi d’Unió Fruits, que malgrat tingui un preu de 5 euros, qui s’animi a presentar-s’hi amb vestits tradicionals, en podrà gaudir de franc.

El Pregó de la Festa inaugurarà oficialment la jornada i donarà pas a la piada del raïm amb els peus, tal com es feia abans, tot just davant de la Cooperativa; i a partir de les 11 h i fins les 20 h, amb una parada al migdia, s’obrirà la zona de Tast de vins a les cases pairals del carrer Major on hi participaran 26 cellers DOQ Priorat. Acompanyant aquesta oferta, es podrà passejar pel Mercat d’Artesania i Gastronomia a la plaça del Mercat.

A la tarda, actuació castellera i activitat d’observació astronòmica per aprendre a reconèixer els tipus d’estrelles i les constel·lacions i la seva mitologia, tot relacionant-ho amb el món de la vinya i el vi. I no hi faltarà música en directe en diversos punts del municipi.

Entre les novetats d’enguany, tot un ventall d’opcions per al públic familiar que podrà gaudir de l’Espai Nadó i Jocs tradicionals i de natura a la plaça de les Casetes, i Tallers creatius i Espais de Lliure creació a la plaça del Portal i teatre a la plaça de les Casetes. A més a més, hi haurà la possibilitat d’aparcar els cotxets i llogar motxilles per a nadons, i també hi haurà un canviador a la plaça de les Casetes.

Vinyes i Masia de Carles Andreu | Foto: Celler

Tasta la fermentació, al celler Carles Andreu

Mentrestant, a la Conca de Barberà el celler Carles Andreu ja té gairebé a punt l’activitat d’esmorzar de verema que organitza anualment. Enguany, coincideix amb aquest proper diumenge 18 de setembre i convida a celebrar el most, el líquid que s’obté del raïm i que aviat es convertirà en el vi.

“Durant els pocs dies en què el most es troba a l’equador de la fermentació, podem gaudir d’una beguda dolça i refrescant, plena de llevats que l’enterboleixen i l’omplen de bombolles”, comparteixen des del celler de Pira. De fet, aquesta festa s’assimila a d’altres celebrades en molts cellers del centre d’Europa, on l’anomenen Federweisser, Bernache o Sturm, i que s’acostuma a acompanyar amb pastís de ceba.

La trobada, a partir de les 9:30h, comença amb una visita al celler on s’explica tot el procés de vinificació i continua amb l’esmorzar al pati del celler. Participar-hi demana reserva prèvia a través del correu [email protected] o bé trucant al telèfon 977 887 404. El preu de l’activitat és de 12 euros pels adults i gratuït per als més petits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa