VadeVi
Agustí Torelló: “Som el cooperativisme del segle XXI”

L’any 1919, un grup de pagesos de Cornudella de Montsant van unir esforços per fer possible un projecte cooperatiu que, en un context marcat per la crisi de la fil·loxera, afermava el treball col·lectiu i col·laboratiu com a via per a afrontar la situació general del camp català. La unió, llavors, va demostrar fer la força, i ara, passats uns quants anys, aquesta màxima podria tornar a estar d’actualitat.

La mateixa cooperativa projectada per l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell ha estat aquest dimecres 3 de juliol el punt de trobada escollit per a la presentació oficial de l’Associació de Viticultors i Cellers Montsant Nord davant premsa i prescriptors del vi català, així com algunes autoritats locals.

Es tracta de deu cellers que comparteixen ubicació, passió i dedicació a la viticultura i la producció de vins en aquest indret particular del nord de la comarca del Priorat, i que es troben emmarcats pel paraigua de la Denominació d’Origen Montsant. Se senten units per un paisatge “únic”, per unes característiques climatològiques “singulars i alhora òptimes” per a fer vi i també per la voluntat d’unir-se en la promoció i difusió dels productes que fan. “Tenim altitud i vins molt frescos i longeus que permeten identificar molt bé qui som”, compartia a tall introductori el president de l’entitat, Xavier Estivill. “Tenim un microclima marcat per l’altitud, per la serralada del Montsant, la Serra Gritella i la proximitat al mar“, afegia, i tot plegat, volen potenciar-ho a partir d’accions puntuals, entre les quals tastos o presentacions en diversos punts de Catalunya i de fora, que estan treballant per acabar de definir sobre un calendari.

La jornada ha permès tastar deu vins dels deu elaboradors | Foto: E.V.

Celebraven la iniciativa la presidenta de la Denominació d’Origen Montsant, Pilar Just, també present a l’acte, així com els alcaldes dels dos municipis on es concentren els deu cellers, Cornudella i Ulldemolins. “El reconeixement per la feina que fem passa pel vi, però també pel pagès, per pagar preus més alts i per tenir un territori viu”, deia Just. I aquesta associació ho representa, permet “sumar, fer camí junts per a posar més en valor la riquesa que tenim en l’entorn de la nostra denominació d’origen”.

Estivill, propietari del Celler de les Gritelles, ha conduït aquest acte en el qual després de la introducció, un responsable de cada celler ha presentat un dels seus vins, i que ha finalitzat entre tines amb un maridatge amb tapes elaborades pel xef Rafel Muria del restaurant Quatre Molins.

“Hi ha molts ‘montsants’ al Montsant”

Juntament amb el Celler de les Gritelles, l’Associació ha quedat conformada pel celler Noguerals, Cingles Blaus, Ronadelles, Celler de l’Era, Celler Serra Major, Clos Maria, Celler Cooperatiu de Conrudella de Montsant, Agrícola d’Ulldemolins i Companyia Vitícola Sileo.

Acompanyant el president en la presentació, el responsable d’aquest últim celler, Agustí Torelló Sibill, insistia en aquest valor afegit que volen donar al territori. “Hem d’entendre el Montsant des d’un punt de vista holístic, tenir clar que hi ha molts montsants a la regió del Montsant“. I afegia, “climàticament aquesta zona ens ho dona tot, i com a enòlegs, és molt agraït que amb poca feina enològica puguem produir vins extraordinaris“.

Paisatge de vinyes del Montsant Nord | Foto: PCats Comunicació

Aquesta associació, afegia, “és un punt de partida molt important que donarà més empenta a la DO”, i s’explica: “ens proposem donar a conèixer paisatge, territori i persones” amb accions com les de convocar gent que passegi pel territori i que descobreixi “indrets màgics i fantàstics mentre ens tasta producte i gastronomia local”, i tot plegat, sumant tantes sinergies com sigui possible. I, tornant als inicis del text i als orígens de tantes coses, Torelló concloïa: “Som el cooperativisme del segle XXI“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa