Ha acabat la cinquantena edició de la Festa de la Verema d’Alella, i ho ha fet aquest dilluns 16 de setembre amb el darrer acte que ha permès assistir a una taula rodona sobre la pagesia. Nascuda l’any 1975 en el marc de les Festes del Mil·lenari del nom d’Alella, la Verema és la festa gran del municipi maresmenc. Molt més gran que la Festa Major, per exemple. Per importància, per entitat i per volum de gent que hi assisteix, del poble i de la rodalia. 

Els més menuts també participen de la Festa | Ajuntament d’Alella

Fent un resum ràpid, en la darrera dècada, la Festa de la Verema d’Alella ha seguit un patró estable i encadenava una sèrie d’actes que cada any eren més o menys iguals. Hereus i pubilles collien raïm a la Vinya Testimonial, un acte inaugural amb presència de la canalla trepitjant raïm amb els vestits tradicionals i parlaments de personalitats donava el tret de sortida a la festa.

I en què consistia la festa? En primer lloc, en una mostra gastronòmica i vinícola on tastar durant un cap de setmana les propostes culinàries els restaurants de la zona i acompanyar-los de vi de la DO Alella. En segon lloc, en visites organitzades a tots els cellers de la DO. En tercer lloc, concerts cada vespre. I tot plegat, amanit amb correfocs, cercaviles de gegants i capgrossos i altres expressions de cultura popular. Acabat el cap de setmana festiu, tenien lloc (normalment dilluns, dimarts i dimecres, si la Diada ho permetia) els Tasts amb Personalitat, en què un sommelier reconegut oferia un tast dirigit, sovint, maridat amb alguna cosa de menjar. 

La Festa ha organitzat durant diversos dies activitats de caire vinícola | Ò.P.

Dues setmanes d’activitat vinícola frenètica

I com ha estat aquesta cinquantena edició? Doncs ha passat tot això… i mil coses més. L’Ajuntament d’Alella ha abocat un bon pressupost a la Festa i s’ha notat. Han estat gairebé dues setmanes d’activitat vinícola frenètica on tot ha funcionat com un rellotge i on totes les propostes han gaudit d’un notable èxit. Els tastos s’han succeït cada dia; i no s’hi han posat per poc.

Josep “Pitu” Roca va dirigir el tast central de la festa, combinant la seva hipnotitzant retòrica poètica i permetent tastar al públic alguna joia d’aquelles que no estan a l’abast de tothom. Ferran Centelles va convidar a reflexionar sobre el present i futur de la DO Alella amb la col·laboració de representants de 6 dels cellers. Joan Lluís Gómez (exsommelier del Sant Pau de Carme Ruscalleda) i Montse Velasco (Nas d’Or 2011) van divertir el públic en un originalíssim tast que va combinar música, vi i menjar tot recordant les dècades dels 70, 80, 90, 2000 i 2010. Però els tastos no es van acabar amb els noms de prestigi. Un tast de vins i xocolates; un maridatge de vins amb òpera; un espectacle de la Coral Joia, la coral local, que va combinar cant, sardanes, vídeo i vi; un tast jove que va tenir un èxit brutal i que ens fa somiar que no ho tenim tot perdut amb els joves en el món del vi; i un divertit concurs de tast per parelles van acabar de donar forma a un programa de molt alta volada i que serà difícil d’oblidar.

Vist el nivell i com ha funcionat tot en aquesta 50a edició, segur que la 51 serà molt millor que la 49. 

Més notícies
Notícia: La Festa de la Verema d’Alella celebra el 50è aniversari
Comparteix
És la degana de les festes vinícoles del territori DO Alella i gaudeix sempre d’un èxit aclaparador

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa