El territori que avui ocupa la Denominació d’Origen Alella va ser plantat de vinya de dalt a baix pels romans fa més de dos mil anys. Això és sabut des de fa temps i no és una cosa exclusiva del Maresme ni el Vallès Oriental. Va passar a tot el país, especialment a prop de la costa. Però que l’espai que queda entre el Besòs i la Tordera va ser una enorme vinya en època romana (i, segurament, també durant els segles posteriors) és un fet. I el que avui és la DO Alella equival aproximadament als territoris que fa vint segles els romans anomenaven Laietània (el Maresme) i Lauro (el Vallès Oriental). Hi ha un munt de vestigis que recorden aquest passat, sobretot a la comarca del Maresme. Molts d’ells són visitables. Fem-ne un repàs. 

Badalona

No és el Maresme, però hi toca. La ciutat romana de Baetulo va tenir una gran importància. Els seus carrers originals avui es poden visitar al subsol de Badalona des del museu de la ciutat. Es tracta d’un museu força desconegut i que paga molt la pena de visitar. Fins i tot per a aquelles persones que no tinguin especial interès ni en el vi ni en l’arqueologia, perquè és tan espectacular que qualsevol persona en sortirà sorpresa. 

El vi produït a Baetulo s’exportava en àmfores a tot l’Imperi romà per proveir els soldats d’hidratació i de valentia. S’han trobat restes d’àmfores cuites a la Badalona romana per tota l’Europa actual. 

Teià

Hi té la Cella Vinaria, al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora. Un celler d’època romana museïtzat i que compta amb la reproducció de dues espectaculars premses de raïm instal·lades allà on van ser les originals. Té un centre d’interpretació molt interessant i s’hi fan visites guiades i, de tant en tant, teatralitzades. A més, hi organitzen activitats enoturístiques diverses i originals. 

Premià de Mar

A Can Ferrerons hi ha el museu romà del municipi. Consta d’un singular edifici de planta octogonal que, en la seva darrera fase d’ocupació a la fi del món romà, va ser utilitzat per una comunitat rural que hi elaborava vi. 

Vilassar de Dalt

Compta amb els Forns de la Fornaca, uns fons d’època romana on es van coure peces de material de construcció, dolia per emmagatzemar-hi i vi. L’edifici que museïtza l’espai és fet de pedra seca i és un treball arquitectònic que també paga la pena de visitar. 

Cabrera de Mar

A Ca l’Arnau- Can Mateu, al bell mig del centre urbà de Cabrera, també hi ha un forn on s’han trobat restes d’àmfores de tres tipologies. 

I no podem ser exhaustius perquè no acabaríem mai, però també hi ha vestigis de la producció de vi romà a Can Sentromà (Tiana), a Cal Ros de les Cabres (el Masnou), a Can Notxa (Argentona) i a la vil·la del Morè, a Sant Pol de Mar. I un munt de jaciments més que encara estan per excavar o per descobrir!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa