Els vins que neixen en territori de la Denominació d’Origen Conca de Barberà han ocupat aquest dilluns 21 de març la Casa Capell de Barcelona en el marc d’una nova (i recuperada) jornada del cicle ‘Concarim‘, que després de dos anys d’aturada forçada per la pandèmia, ha pogut reprendre edició i presentar les novetats vitícoles de la regió. En total, hi participaren setze cellers que han permès conèixer i compartir fins a vuitanta referències diferents.

Els cellers participants en la trobada van ser: Abadia de Poblet, Cara Nord, Celler Carles Andreu, Celler Pla de la Masó, Celler Rendé Masdéu, Celler Rosa Mª Torres, Celler Vega Aixalà, Celler Vidbertus, Clos Montblanc, Família Torres, Gerida Vins, Josep Foraster, Mas de la Pansa, Vins i Caves Portell i Vins Petxina.

Un dels trets característics amb què defineixen els vins de la Conca està en la varietat trepat; i així en fan bandera des del territori, sent una de les més plantades i que dona vida a més vins de la regió. De fet, també existeix la Ruta del Trepat que convida a fer un recorregut per diversos cellers que la treballen. I més enllà d’això, i malgrat en aquest showroom no hi va faltar un ampli ventall de referències negres i rosades fetes amb aquesta varietat, també és de justícia destacar la presència de vins blancs que complementen el dibuix i singularització del territori vinícola.

Entre les ofertes (del territori i del showroom) hi destaquen vins fet a partir de les varietats macabeu, parellada, chardonnay, sauvignon blanc i viognier. Cert que tradicionalment les dues primeres s’han dedicat a l’elaboració de vi escumós, però recentment, cada cop són més els cellers que el volen embotellar com a vi tranquil, deixant que expressi la personalitat que li atorga el territori.

Hi destaquen per exemple, els monovarietals de parellada que elabora el celler Carles Andreu, l’Entre2, de Vidbertus o el Picapedra de Vins de Pedra. Cupatjat amb altres varietats com la macabeu, per exemple, hi sumen referències com el Blanc de blancs de Vins i Caves Portell; o la macabeu amb el chardonnay, amb el Poal de Gerida Vins.

El blanc de macabeu de Vins Petxina, amb “Les coses petites“, o el Macabeu fermentat en bota de Vins i Caves Portell són alguns dels monovarietals que despunten, juntament amb el Brisat del Coster del celler Josep Foraster. Una garnatxa blanca de la Conca s’expressa a través d’Elles del celler Vidbertus, i en forma de cupatge, amb la chardonnay, hi destaca el Bauma del celler Vega Aixalà.

Entre els vins que permeten conèixer com es comporta el sauvignon al territori hi ha per exemple el Sauvignon Blanc de Clos Montblanc; i fets amb chardonnay, hi són el Milmanda i el Sons de Prades, de Família Torres; o l’Orni de Vins de Pedra. Els cellers que trien la viognier, mostren una important explosió aromàtica a partir de referències com el Susel, de Rosa M. Torres o el Vinya Els Pals, de Vins Petxina.

Vins servits en el tast guiat dins la trobada ‘Concarim Barcelona’ d’aquest 2022 | E.V.

Tast guiat de noves anyades

Dos d’aquests darrers vins, el Milmanda de l’any 2018, i el Susel 2021 van formar part d’un tast comentat que es va celebrar en el marc de la trobada. Conduït pel president de la DO Ricard Sebastià, qui va fer una breu introducció al territori, donant pas a continuació als diferents elaboradors que van poder compartir i expressar les particularitats dels seus vins.

Sumat a aquests dos, es van servir el rosat monovarietal de trepat Estupendu 2021, de Gerida Vins; i els vins negres monovarietals de trepat, Grillat 2020, de Celler Pla de la Masó; i Font Voltada 2018, d’Abadia de Poblet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa