VadeVi
Mobilitzacions arreu de Catalunya per “dir prou” al model d’implantació de renovables

Aquest cap de setmana, entitats i col·lectius ecologistes s’han mobilitzat arreu del territori contra l'”allau” de projectes de renovables i per denunciar el model d’implantació a Catalunya. Les protestes, coordinades per la Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d’Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa, han tingut lloc de manera simultània en diversos municipis de les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, Pallars Jussà, Ponent, Catalunya Central i el Penedès. Els activistes preveuen noves protestes unitàries.

En la presentació de les mobilitzacions, la portaveu de la Xarxa per la Sobirania Energètica, Irene Gonzàlez, va recordar que la voluntat dels col·lectius “no és la de posar obstacles“, sinó demanar “una transformació energètica planificada i amb la ciutadania al centre“. Per aquesta raó exigeixen que es derogui el decret llei 16/2019 i un canvi de model on s'”escolti” el territori.

Comarques Tarragonines, a Reus

A Reus, unes 150 persones han demanat un nou model energètic que sigui més “sostenible”, “just” i “participatiu”. En l’acció, els ecologistes han exigit la derogació del decret llei 16/2019 i han reclamat que s’apliqui la moratòria promesa per aturar la tramitació dels centenars de projectes eòlics i fotovoltaics projectats arreu de Catalunya.

“Tots els partits polítics reconeixen el desgavell del decret llei, però ningú posa fil a l’agulla per resoldre aquesta situació”, ha denunciat el president de Gepec- Ecologistes de Catalunya, Xavier Jiménez.

Terres de l’Ebre, a Gandesa

Catalunya central, a Manresa

Una seixantena de vehicles, entre tractors i turismes, han alentit el trànsit des del Palau Firal fins a la zona esportiva del Congost en un recorregut que han fet durant dues hores. Set col·lectius ecologistes s’han sumat a la iniciativa juntament amb Unió de Pagesos sota el lema “Renovables sí però així no”.

Des del sindicat han denunciat que el Decret llei 16/2019 permetria ocupar unes 2.250 hectàrees de sòl agrari al Bages en els pròxims 5 anys. “Són centrals fotovoltaiques amb un impacte a l’economia agrària i ambiental brutal”, ha afirmat el coordinador comarcal d’UP a la comarca, Josep Guitart. “La d’avui és la primera batalla”, ha avisat.

Pagesos que han recorregut amb els tractors els carrers de Reus durant la protesta | ACN
Pagesos que han recorregut amb els tractors els carrers de Reus durant la protesta | ACN

“Catalunya no està disposada a aportar aquest 0,1% del terreny a aquest repte?”, es pregunta el conseller Damià Calvet

Davant aquesta jornada de mobilitzacions, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Clavet, s’ha obert a modificar el decret d’energies renovables. En primer lloc, per clarificar els criteris pels quals es descarten els projectes per tal que els promotors els coneguin i s’eviti així un “allau” de propostes que acaben descartades i que “neguitegen” el territori.

Calvet ha comentat que es vol que les associacions municipalistes entrin a la ponència que avalua els projectes, per donar especialment suport als micropobles. Amb tot, ha insistit en la defensa de la ponència com a instrument per destriar els projectes viables. En un any, s’han considerat viables un 20% de les propostes -100 parcs eòlics i 200 de fotovoltaics-, un 35% viables condicionats i un 45% no viables. En declaracions a TV3, ha defensat que aquestes xifres “demostren que la ponència és un autèntic filtre”. Ha afegit que a través d’aquesta s’analitza des de diversos àmbits per garantir que les propostes que s’acaben autoritzant respecten el paisatge i el territori.

Tot i això, ha afirmat que després d’un any de funcionament de la ponència “convindria fer una sèrie de modificacions en el decret que encara el millorin”. Entre aquestes, ha situat la clarificació dels criteris pels quals es descarten les propostes i la participació dels ens municipalistes en la ponència.

Calvet ha defensat però que està marcat per llei que el 2030 la meitat de l’energia elèctrica s’ha de generar a partir d’energies renovables i ha constatat que ara mateix s’està “molt lluny” d’aquest percentatge. A més, ha insistit que es viu una emergència climàtica i que Catalunya ha de contribuir en la lluita. I d’altra banda, ha negat que la majoria de projectes estiguin impulsats per multinacionals. Segons Calvet, el 30% de les de parcs eòlics són de grans empreses i el 6% dels fotovoltaics.

Sobre les protestes en alguns territoris contra aquests projectes, Calvet ha dit que “no n’hi ha prou” amb dir que es vol lluitar contra el canvi climàtic sinó que s’ha d’actuar al respecte. “Si només ho diem de paraula però ‘així no’, la suma dels ‘així no’ farà que Catalunya quedi a la cua de renovables”, ha manifestat.

Calvet ha assegurat que el territori que es veuria afectat per aconseguir el 50% de l’energia elèctrica generada a partir de renovables seria un 0,1%. “Catalunya no està disposada a aportar aquest 0,1% del terreny a aquest repte?”, s’ha preguntat.

Nou comentari

Comparteix