VadeVi
El Santuari de Foix recupera la Cimera del Xarel·lo
  • CA

Semblava que la pluja podria aigualir la trobada, però tant els elaboradors com els amants de la xarel·lo en tenien ganes i van aguantar les quatre gotes que van caure al Santuari de Foix coincidint amb la nova cita amb la varietat estrella del Penedès.

Aquest 2022 sí que hi ha hagut Cimera del Xarel·lo, podent celebrar per fi la sisena edició que es resistia després de dos anys d’aturada per la pandèmia. Sis anys durant els quals s’ha anat consolidant i ampliant l’oferta de productors que se sumen a una iniciativa que reivindica territori i suma relat a aquesta regió vitivinícola del país.

En total, trenta-un cellers van presentar les seves interpretacions de la xarel·lo a partir de vins joves, amb criança, escumosos de mètode tradicional, ancestrals o algun que altre vi dolç. De fons, una panoràmica de vinyes que abraçava la trobada i permetia, fins i tot, ubicar l’origen d’alguns dels raïms que en aquell moment s’estava servint i degustant. I encara més de fons, un fil musical que va posar banda sonora a la jornada, acompanyant les veus dels productors que orgullosos servien i explicaven els orígens i significat de cadascuna de les seves ampolles.

La Cimera del Xarel·lo ha celebrat enguany la sisena edició | cartell

Els cellers participants

Els 31 cellers que han participat a l’edició 2022 han estat els següents: U Mes U Wines, Albet i Noya, AT Roca, Avgvstvs, Blanca Ozcáriz, Can Descregut, Can Pasqual, Can Rafols dels Caus, Castellroig/Sabaté i Coca, Celler Credo, Celler Via, Els Vinyerons, Eudald Massana Noya, Família Torres, Foresta/Viladomat-Aragó, Jean Leon, Loxarel, Mas Bertran, Mas Comtal, Nadal, Oriol Rossell, Oliver Viticultors, Parató, Parés Baltà, Pinord, Raventós Blanc/Can Sumoi, Suriol, Terra de Marca, Torre del Veguer, Viladellops i Vinyes Singulars.

Tots ells, distribuïts en petits estands, presentaven anyades joves, elaboracions on hi jugen diversos tipus de criances -roures, àmfores…- vins amb bombolles fetes seguint el mètode tradicional o ancestral, i algunes de les quals de ben llargues criances. També hi havia cellers que oferien verticals -és a dir, diverses anyades d’un mateix vi-, permetent conèixer l’evolució de la varietat en funció del temps que portaven en ampolla; o algunes elaboracions que experimenten amb la varietat i que no estan encara al mercat com per exemple un xarel·lo de criança sota vel experimental.

L’organització es mostra “molt satisfeta” de l’acollida que ha tingut l’edició, ja que després de dos anys sense poder-se celebrar, hi ha hagut una “molt bona acollida” per part dels cellers participants i els assistents, procedents d’arreu de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa