Coopera és un projecte de relleu agrari impulsat per les cooperatives penedesenques Covides, Entrem i Actua. Es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya que té com a objectiu aportar una solució a la manca de relleu generacional en el món de la pagesia a partir de la formació i capacitació de persones en risc d’exclusió social. De retruc, Coopera s’erigeix com una possibilitat de lluita contra l’abandonament agrari i com un complement per als joves pagesos que, ara per ara, no arriben a guanyar-se la vida amb la feina al camp.

El projecte ofereix serveis agraris de tota mena (poda, esporga, collita, neteja de parcel·les, biomassa, etc.) als pagesos i propietaris de finques a través de persones en risc d’exclusió social. D’altra banda, s’encarrega, en règim de parceria, de la gestió directa de finques que corren el risc de quedar abandonades i que poden seguir sent productives. Tot plegat amb la voluntat de generar producte propi, elaborar-lo i comercialitzar-lo dins la xarxa de comerç just i seguint els principis de l’economia social i solidària. A més a més, Coopera ofereix contractes a joves pagesos que poden exercir a temps parcial com a formadors d’aquestes persones que volen entrar en el món de la pagesia, de manera que puguin complementar el seu sou.

En definitiva, es tracta d’una iniciativa que vol abordar diferents problemes vinculats al sector primarigarantir el relleu de la pagesia, evitar l’abandonament de terres i capacitar i formar persones en risc d’exclusió social, especialment persones migrades no acompanyades. El projecte ha nascut al Penedès després d’una prova pilot de dos anys entre vinyes i oliveres de la mà de la cooperativa Covides, que requeria de la mà d’obra.

El president de Covides, Fèlix Galimany, explica que fa un parell d’anys van crear un banc de terres per a que altres socis poguessin seguir l’activitat però, tot i aquesta iniciativa, alguns camps de cultiu acabaven abandonats. Amb el projecte Coopera, “hem pogut cobrir les necessitats de molts pagesos en moments de pics de feina i, alhora evitar l’abandonament de terres”.

Nou comentari