La pandèmia ha obligat a postposar-ho alguns mesos, però finalment, aquest mes de maig s’han pogut iniciar les gravacions de les dones del món rural de la Cerdanya que participen al “Banc de la Memòria”, projecte impulsat pel Consell Comarcal cerdà amb el suport dels ajuntaments i EMDs. En paraules dels organitzadors, es tracta d’una acció que “pretén posar en valor dones del nostre entorn rural a partir del seu testimoni”, i deixar un registre de les seves vivències i experiències a partir de vídeos que entraran a formar part d’un fons documental i d’una ruta de la memòria pels diversos municipis cerdans. 

Al Banc de la Memòria hi participen vint-i-cinc dones en representació de tots els municipis i EMDs de la comarca, a partir d’una tria que han fet els mateixos ens locals. Cristina Rotellà, vicepresidenta segona del consell i consellera de Servei Socials i Atenció a les persones, comenta a Vadevi que pretenen“recopilar un patrimoni immaterial que està desapareixent amb l’objectiu de preservant-lo per a generacions futures”. I continua: “Volem que la seva experiència esdevingui exemple per a les nenes i joves cerdanes; que la seva veu sigui la que expliqui, als locals i visitants, l’essència de viure a Cerdanya”, afegeix. 

Segons Rotellà, aquest està sent un gran treball de recerca i exemple de coordinació entre diverses àrees del propi consell (igualtat, turisme, cultura…) que han unit forces per donar vida “a un recull històric de gran valor per la nostra comarca”, afegirà. 

Banc de la Memòria | Consell Comarcal La Cerdanya
Projecte ‘Banc de la Memòria’ | Consell Comarcal La Cerdanya

Sigui com sigui, aquesta darrera setmana de maig, Audivio Multimedia ha iniciat les entrevistes i gravacions de totes les protagonistes -excepte un parell que no han pogut participar-hi per motius personals-. Sara Aliaga, tècnica de Cultura del Consell Comarcal, ha pogut presenciar cada gravació i comenta que “emocionalment ha estat molt enriquidor”, i que ha après molt escoltant cada dona. “S’han sorprès molt que les anem a escoltar perquè sempre s’han sentit a l’ombra, malgrat sempre han estat pilars fonamentals pel territori i en les seves pròpies famílies”, afegirà. 

“Hem escoltat dones fortes, prudents, amb sentit comú i molt treballadores. Màquines d’amor que transmeten -als fills, nets…- el valor d’estimar com un dels més importants de la vida”. “Persones, segueix Aliaga, que d’entrada estaven una mica tallades, però que aviat es deixaven anar i recordaven, rient i amb aquell pudor que caracteritza moltes dones grans, com va ser el primer petó o el viatge de noces, en el qual no sabien ni què s’havia de fer ni qui s’havia de despullar primer”. 

L’experiència fins ara, segons la tècnica de Cultura, ha superat expectatives i ja hi ha ganes de veure’n el resultat. “Ens agradaria tenir-ho actiu a finals de juny, i esperem que la ruta pugui ser visitable a partir del mes d’agost”, afegirà. A més a més, aquesta primera tanda d’entrevistes podria no ser l’última que sumi veus en aquest particular “Banc de la Memòria.

Sil·lueta d'una dona amb el codi QR | C.C.La Cerdanya
Sil·lueta d’una dona amb el codi QR | C.C.La Cerdanya

La Ruta de la Memòria 

Un dels objectius d’aquest Banc de Memòria és crear una ruta pels diversos municipis de La Cerdanya que permeti als visitants i locals conèixer les històries d’aquestes dones.

Així, un cop fetes les gravacions, el proper pas serà recollir imatges gràfiques antigues dels diferents pobles i vestir el muntatge dels vídeos, així com elaborar els perfils de cada dona i uns codis QR. Perquè entre els elements que faran difusió d’aquest projecte, s’ha previst la impressió de diverses siluetes en negre de cadascuna de les dones entrevistades, que es veurà acompanyat d’aquest QR que donarà l’opció d’escoltar i visualitzar -a través d’un dispositiu mòbil- un fragment de cada entrevista. 

El Banc de la Memòria compta amb el suport de l’Institut Català de les Dones, de l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida, de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, de la Diputació de Girona i del Departament de Treball, Afers Socials i Família. I de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, on es dipositarà la documentació obtinguda.  

Nou comentari

Comparteix