VadeVi
La DOQ Priorat s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
  • CA

La DOQ Priorat impulsa la redacció d’un Pla per incorporar els Objectius de Desenvolupament Sostenible ODS en totes les accions que es desenvolupen al camp les empreses vitivinícoles del territori.

L’estudi, que dirigirà el doctor en Ciències Ambientals i llicenciat en Geografia, Martí Boada, es farà amb la consultoria Inèdit, vinculada amb a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), que treballen per la millora de la comprensió del canvi ambiental global, així com per accelerar i gestionar la transició cap a un futur sostenible i per a la correcta gestió del canvi que planteja l’economia circular.

El Full de Ruta en sostenibilitat per la DOQ Priorat, que ja s’ha començat a realitzar i es treballarà conjuntament de la mà de les persones i entitats del Priorat, té com a objectiu definir les accions estratègiques que s’han d’implementar al camp i al celler per garantir la sostenibilitat i donar continuïtat al projecte impulsat des de fa anys pel Consell Regulador en matèria de preservació de l’entorn natural i també per assegurar la viabilitat del projecte vitivinícola, la qualitat dels vins i la seva traçabilitat.

Aquest procés contempla una primera fase de diagnosi i avaluació que s’executarà durant els propers i ha de permetre desenvolupar els següents aspectes, entre els quals, analitzar el valor socioecològic de la vinya DOQ Priorat i el grau de sostenibilitat dels cellers de la DOQ Priorat; identificar requisits i sinergies per analitzar el potencial de col·laboració amb el Parc Natural de la Serra del Montsant i altres figures de reconeixement territorial; i alinear-se als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

A hores d’ara s’ha iniciat la recollida de dades que són la base per l’elaboració de la primera fase del treball, per determinar el valor socioecològic del patrimoni natural i cultural específics de la DOQ Priorat. Posant l’accent en el territori vitivinícola i les sinergies amb figures de dinamització i conservació del territori centrades en l’activitat agrícola productiva que es desenvolupa a les muntanyes del Priorat.

Per al president del Consell Regulador Salustià Àlvarez, l’elaboració de l’estudi obre “una línia de treball totalment imprescindible per poder avançar amb el màxim respecte per la natura i l’ecosistema que ens envolta”.

L’elaboració d’aquest estudi compta amb la col·laboració dels tècnics del Parc Natural de la Serra de Montsant, VITEC i la coordinació del Consell Regulador de la DOQ. A hores d’ara, ja s’ha traslladat als cellers una enquesta, que forma part del procés de recollida de dades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa