VadeVi
Falset estrena aquest novembre una fira de vins rancis i dolços

Una dotzena de cellers de la DO Montsant i DOQ Priorat ja s’han inscrit fins al dia d’avui a la primera edició de la Fira de vins rancis i dolços que tindrà lloc a Falset el dissabte 26 de novembre. Serà en el marc de la Fira de Sant Andreu que s’organitza l’esdeveniment amb la mirada de posicionar aquesta tipologia de vins amb llarga tradició a la comarca del Priorat i que comercialitzen cada cop més cellers.

A l’absis del Castell de Falset

Tot i que ja fa uns anys que la Fira acull activitats al voltant dels vins dolços i generosos, aquest cop la comissió organitzadora del certamen ha decidit anar un pas més enllà, amb la col·laboració de les dues denominacions d’origen del territori. Així, al llarg de tot el dissabte, l’absis del Castell de Falset acollirà un programa i exposició dels vins de caràcter oxidatiu que es fan a la comarca, ja siguin elaborats amb tel, dolços envellits, rancis secs, sol i serena o barreges d’anyades. 

El programa, al detall

El programa començarà al matí (11:30 h) amb un tast amb aforament limitat adreçat a un públic professional i que du per títol Vins oxidatius del món. El certamen prendrà un caire més popular entre les 16:00 h de la tarda i les 21:00 hores de la nit, amb l’obertura de l’absis al públic general, que podran tastar els vins oxidatius dels cellers participants mitjançant la compra d’un tiquet de 18 euros.

També a la tarda, entre les 17.00 i les 18.00 s’ha programat un Tast d’iniciació als vins oxidatius, adreçat a tothom que hi estigui interessat. Aquelles persones que vulguin assistir als tastos programats, s’han d’inscriure a cultura@falset.org.

D’altra banda, a les 19.00 hores s’ha previst la projecció de la pel·lícula La Vid(a) sobre el moscatell fet amb pansa a l’Auxarquia (Màlaga), que enguany va estar nominada als premis Goya. En aquest cas, la projecció s’emmarca en el MOST Festival que, aquell cap de setmana, se celebra a la comarca del Priorat i que precisament es clourà el diumenge dia 27 de novembre al teatre de l’Artesana de Falset. 

“Vins de qualitat excepcional i molt desconeguts”

Tot i el nou impuls que es vol donar a la Fira de Sant Andreu amb la incorporació d’aquesta nova mostra vitivinícola, l’Ajuntament de Falset apunta que el certamen firal seguirà tenint caràcter multisectorial i que, per tant, incorporaran atraccions infantils i la presència habitual de productors artesans de tota classe i d’arreu de Catalunya al llarg del cap de setmana. 

La documentació existent apunta que la Fira de Sant Andreu s’hauria celebrat des de l’any 1845. De vocació multisectorial, segons l’organització, té lloc sempre el cap de setmana més pròxim al 30 de novembre, festivitat de Sant Andreu. “Els rancis i dolços de la comarca són uns vins d’una qualitat excepcional i encara molt desconeguts, amb la qual cosa des de l’Ajuntament, com fem des de fa 27 anys amb la Fira del Vi, volem posar el nostre gra d’arena per valorar i donar a conèixer aquest producte únic”, comenta l’alcalde Carlos Brull. 

Tota la informació sobre la Fira, a www.firadelvi.org.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa