VadeVi
Institucions locals, ecologistes i pagesos s’oposen a la MAT a la zona vitivinícola sud del país

El projecte de línia de Molt Alta Tensió que ha de creuar la meitat sud de Catalunya ha estat rebuda amb una oposició frontal per alguns dels principals actors socials i econòmics de la zona. Des d’alcaldes i consells comarcals fins a pagesos, passant per ecologistes, tots s’han unit per rebutjar la instal·lació d’una infraestructura de 180 quilòmetres que creuaria les Terres de l’Ebre, el Priorat, el Camp de Tarragona i el Penedès fins arribar al Baix Llobregat.

El projecte ha estat presentat per l’empresa d’energies renovables Forestalia i s’hi presentaran al·legacions el més aviat possible, ja que el termini per a fer-ho acaba el proper 10 de setembre. La idea de l’empresa, que també vol instal·lar parcs eòlics i fotovoltaics a Terol, Saragossa, Tarragona i Barcelona, és connectar aquests territoris amb la MAT per tal de poder dur l’electricitat generada fins a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, passant per pobles com Falset, l’Aleixar, la Selva del Camp o Alforja. De fet, aquests tres darrers municipis queden afectats gairebé en la seva totalitat pel projecte d’aquesta infraestructura.

Els municipis i consells comarcals afectats van expressar la seva oposició de bon principi i van designar un equip tècnic per presentar al·legacions conjuntes, que van dels aspectes mediambientals i tècnics als jurídics. Les institucions estan preocupades perquè pugui ser un precedent i situacions com aquesta es repeteixin. Per sí sola, a més, aquesta infraestructura obriria la porta a la instal·lació de parcs eòlics i fotovoltaics a tota la zona, un fet que, els darrers anys, també ha generat molt de rebuig. El Govern, a més, també ha anunciat aquest mateix dimarts que presentarà al·legacions al projecte.

Reunió del Consell de Direcció de l’Administració Territorial de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, amb el delegat del Govern, Albert Salvadó, a la dreta | ACN

Pel que fa a les entitats ecologistes, Xarxa Sud i Gepec EdC també estan estudiant com oposar-se al que consideren un projecte que tindrà un impacte mediambiental molt gran, creuant espais d’interès natural i protegits per la Xarxa Natura 2000 a més, és clar, de passar per terrenys que formen part de sis Denominacions d’Origen diferents. El sindicat Unió de Pagesos també ha fet molt d’èmfasi en aquest darrer punt, i en l’amenaça de pèrdua de sol agrari, per oposar-se a la instal·lació d’aquesta línia d’alta tensió, un projecte que consideren que és una falta de respecte envers la pagesia del país i envers els esforços que van fer en els moments més durs de la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa