VadeVi
Institucions locals, ecologistes i pagesos s’oposen a la MAT a la zona vitivinícola sud del país
  • CA

El projecte de línia de Molt Alta Tensió que ha de creuar la meitat sud de Catalunya ha estat rebuda amb una oposició frontal per alguns dels principals actors socials i econòmics de la zona. Des d’alcaldes i consells comarcals fins a pagesos, passant per ecologistes, tots s’han unit per rebutjar la instal·lació d’una infraestructura de 180 quilòmetres que creuaria les Terres de l’Ebre, el Priorat, el Camp de Tarragona i el Penedès fins arribar al Baix Llobregat.

El projecte ha estat presentat per l’empresa d’energies renovables Forestalia i s’hi presentaran al·legacions el més aviat possible, ja que el termini per a fer-ho acaba el proper 10 de setembre. La idea de l’empresa, que també vol instal·lar parcs eòlics i fotovoltaics a Terol, Saragossa, Tarragona i Barcelona, és connectar aquests territoris amb la MAT per tal de poder dur l’electricitat generada fins a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, passant per pobles com Falset, l’Aleixar, la Selva del Camp o Alforja. De fet, aquests tres darrers municipis queden afectats gairebé en la seva totalitat pel projecte d’aquesta infraestructura.

Els municipis i consells comarcals afectats van expressar la seva oposició de bon principi i van designar un equip tècnic per presentar al·legacions conjuntes, que van dels aspectes mediambientals i tècnics als jurídics. Les institucions estan preocupades perquè pugui ser un precedent i situacions com aquesta es repeteixin. Per sí sola, a més, aquesta infraestructura obriria la porta a la instal·lació de parcs eòlics i fotovoltaics a tota la zona, un fet que, els darrers anys, també ha generat molt de rebuig. El Govern, a més, també ha anunciat aquest mateix dimarts que presentarà al·legacions al projecte.

Reunió del Consell de Direcció de l’Administració Territorial de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, amb el delegat del Govern, Albert Salvadó, a la dreta | ACN

Pel que fa a les entitats ecologistes, Xarxa Sud i Gepec EdC també estan estudiant com oposar-se al que consideren un projecte que tindrà un impacte mediambiental molt gran, creuant espais d’interès natural i protegits per la Xarxa Natura 2000 a més, és clar, de passar per terrenys que formen part de sis Denominacions d’Origen diferents. El sindicat Unió de Pagesos també ha fet molt d’èmfasi en aquest darrer punt, i en l’amenaça de pèrdua de sol agrari, per oposar-se a la instal·lació d’aquesta línia d’alta tensió, un projecte que consideren que és una falta de respecte envers la pagesia del país i envers els esforços que van fer en els moments més durs de la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa