VadeVi
La DO Tarragona vol reforçar marca amb una major cohesió territorial

Aviat farà tres anys que l’enòleg Vicenç Ferré va ser proclamat president de la Denominació d’Origen Tarragona. Una presidència singular, perquè quan encara no portava un any en el càrrec, la pandèmia del coronavirus va aturar dinàmiques. També en el món del vi. Però conscient que les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i la Ribera d’Ebre conformen un territori vinícola amb potencial, no ha deixat de treballar per tenir-ho tot preparat ara que la situació es comença a normalitzar. De fet, tan bon punt va acceptar el càrrec va impulsar la creació de comissions per treballar un pla estratègic que marqui el camí. L’objectiu: consolidar la marca i fer arribar el vi amb DO Tarragona a més racons del país.

Precisament, aquesta setmana, aprofitant la florida dels arbres fruiters —especialment generosa a les hortes de la comarca de la Ribera d’Ebre— el Consell Regulador ha reunit diversos cellers a Benissanet i Rasquera amb la voluntat d’explorar sinergies territorials i buscar la cohesió entre els membres que formen la Denominació d’Origen Tarragona.

“El nostre territori està situat entre el riu Ebre, el Camp de Tarragona i el Mediterrani i volem aprofitar totes les seves potencialitats vinícoles, gastronòmiques i patrimonials, que són moltíssimes. Els darrers mesos hem impulsat noves rutes enoturístiques; aquests dies, els nostres vins són presents a les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs Mariner de Tarragona; estem preparant tastos, fires i visites guiades en entorns singulars”, explica Vicenç Ferré.

La primavera i l’estiu s’ens presenten plens d’activitats. Volem arribar a tots els racons de la DO i ens agradaria participar, també, a les properes Jornades Gastronòmiques de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, per posar un exemple. Tenim l’objectiu de situar la DO Tarragona i els seus cellers com una destinació turística de primer nivell i que sigui prou atractiva per ajudar a diversificar l’economia de la zona i en conseqüència incrementar el coneixement i la venda dels vins”, afegeix. Una estratègia clau, sabedor que a la costa Daurada i les Terres de l’Ebre pernocten cada any més de set milions de persones.

Vicenç Ferré és el president de la Denominació d’Origen | Guillem Voltas, DO Tarragona

La Ribera d’Ebre es reivindica

Més enllà que els darrers anys s’està treballant en la recuperació de varietats autòctones, la Denominació d’Origen Tarragona és una de les DO del vi català amb el percentatge més alt de macabeu: un 45%. Per això, és una de les varietats de les quals en vol fer bandera. El resultat són vins suaus, aromàtics, amb records de flor blanca, d’ametlla, de caràcter primaveral.

La macabeu, precisament, és una varietat ben adaptada als sòls i el clima de la Ribera d’Ebre. “Som de les Terres de l’Ebre i fem vi. I també som molt a prop de Tarragona. Hem d’aprofitar aquesta dualitat. A més, a qui a l’Ebre som a tocar d’altres regions vinícoles com la Terra Alta, el Montsant i el Priorat, i això ens ha de servir d’estímul per trobar la nostra singularitat. Som en una comarca ideal per al cultiu de la macabeu”, explica Noemí Poquet del Celler Molí de Rué de Vinebre. Al costat de la Cooperativa de Benissanet, del Celler Biopaumerà de Rasquera, de vins Suñer de Ginestar, del celler Pedrola de Miravet i la Cooperativa de Vinebre; la Noemí i el Molí de Rué també es reivindiquen com a part de la DO Tarragona i treballen per trobar el seu espai en l’ecosistema vinícola ebrenc, tarragoní i català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa