VadeVi
La pedregada del cap de setmana danya conreus de vinya al camp català
  • CA

Conreus de vinya, oliveres i ametlles de la comarca de la Terra Alta han patit danys als cultius després de la pedregada que ha caigut durant aquestes últimes hores. Tot i que encara no s’han quantificat els danys, Unió de Pagesos apunta que hi ha finques que podrien tenir una afectació d’un 30%.

La pedregada va afectar els conreus de municipis com Gandesa, Corbera d’Ebre, Bot i Horta de Sant Joan, segons ha explicat Jordi Morera, membre de la sectorial de la vinya i vi de la Terra Alta d’Unió de Pagesos. “Van caure pedres que semblaven pilotes de ping-pong en deu i quinze minuts“, ha assegurat el pagès a l’ACN. La pedregada es va repetir dissabte a les poblacions de Vilalba i els Arcs i La Fatarella.

Malgrat que encara no han quantificat els danys, Morera ha apuntat que en algunes de les seves finques les pedres han malmès un 30% de la vinya i un 10% les oliveres. “No sé com afectarà, si es podrirà o no”, ha afegit.

Vinya, fruita dolça i l’olivera, també afectats a les Garrigues i l’Urgell

El pla de Lleida també ha patit els efectes del temporal, que ha danyat diversos cultius a les Garrigues i l’Urgell. Les Borges Blanques, els Omellons, Bovera o Juncosa són alguns dels municipis garriguencs afectats. A les Garrigues, s’ha vist afectada l’olivera, i en menor mesura a l’ametller, segons Asaja Lleida, i en el cas de l’Urgell, la pedra va caure en poblacions com ara Maldà o Verdú, amb danys sobretot en vinya. Des d’Asaja Lleida han explicat que les pedregades van ser localitzades amb la qual cosa en algunes poblacions van afectar algunes explotacions mentre que altres finques del mateix municipi no es van veure afectades.

El responsable de JARC també ha reclamat a Agroseguro que agilitzi els peritatges a les finques tenint en compte que algunes estaven collint o havien de començar a fer-ho en les pròximes setmanes o dies per tal que “els pagesos puguin entrar i salvar el màxim de la collita”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa