S’ha localitzat a la finca de Jean Leon, al terme municipal de Torrelavit, un jaciment ibèric de fa 2200 o 2300 anys, amb una primera troballa consistent en una dotzena de sitges. La cooperativa de recerca arqueològica del Penedès ArqueoVitis, encapçalada per Dani López i Mireia Sabaté, està portant a terme els treballs de perimetració per determinar l’extensió del jaciment i ha iniciat l’excavació d’algunes de les sitges per extreure informació de com vivien els qui possiblement van ser els primers viticultors en habitar aquest territori.

L’arqueòleg Dani López entén que “estem trobant la part productiva d’un jaciment ibèric format per un nombre considerable de sitges, i això indica que es tracta d’un jaciment important on possiblement hi havia tallers, masos i fins i tot un poblat”. I afegeix: “hem trobat ceràmiques elaborades al territori i també vingudes de fora, per exemple àmfores que servien per traginar el vi, gerres per servir el vi o gots per beure vi, establint una connexió directa del present de Jean Leon amb el moment en què es comença a configurar el Penedès com a zona vitivinícola”.

Les sitges són dipòsits excavats a terra, que s’utilitzaven per emmagatzemar cereal. Un cop deixaven de fer-se servir com a magatzem, s’hi abocaven restes i deixalles i de vegades s’utilitzaven com a tombes. Per a Dani López, “les excavacions de sitges poden proporcionar molta informació de com vivien els habitants de la zona, què menjaven, què conreaven, quins animals tenien, etc.”.

Aquest nou jaciment està ubicat en una zona amb molt potencial arqueològic, ja que es troba en un dels ramals de la Via Eraclea, dita després Via Augusta, que connectava el Penedès interior amb les poblacions de la costa. “És un indret amb fonts d’aigua natural, molt fèrtil, ideal per al cultiu”, comenta Dani López. Això explicaria la presència d’altres jaciments propers al de Jean Leon, identificats en l’Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya que datarien de l’època neolítica, íbera i romana.

El descobriment del nou jaciment a la finca de Jean Leon el va fer un veí de Sant Pere de Riudebitlles, Alfons Gumà, que va identificar restes de ceràmiques que havien aflorat a la superfície arran dels treballs de preparació d’uns terrenys per plantar una nova vinya. El celler ha donat llum verda a l’excavació d’aquest jaciment per part d’ArqueoVitis, en coordinació amb la Generalitat de Catalunya, per extreure el màxim d’informació dels habitants d’aquestes terres, i sumar aquest nou jaciment al patrimoni arqueològic del Penedès. L’equip d’arqueòlegs està format per Dani López, Mireia Sabaté, Carles Solé i Sofia Aldeco.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa