VadeVi
Castell del Remei crea una fundació per preservar el valor de la finca
  • CA

Tomàs Cusiné, propietari del grup vitivinícola Castell del Remei, i la seva esposa i responsable de comunicació del grup, Mireia González, han presentat aquest dimecres 21 de setembre, la Fundació Castell del Remei amb l’objectiu de vetllar “pel valor històric, social i emocional d’aquesta finca històrica”.

Mireia González presideix la nova entitat, que tot i que va ser constituïda formalment el dia 9 de febrer de 2022 amb un capital fundacional de 30.000 euros, dona cos a totes les accions que el celler fa anys que organitza al marge de la seva principal activitat econòmica.

Així, la Festa Major de Castell del Remei; el programa d’exposicions artístiques; els concerts; la promoció de la diversitat en la finca i la conservació del seu patrimoni cultural…, són alguns dels exemples de les moltes accions que ja feia Castell del Remei i que ara podran incrementar des de la nova personalitat jurídica.

“Feia molts anys que teníem en ment poder fer aquesta fundació per preservar la història del que va ser la colònia agrària de Castell del Remei“, explicava Cusiné durant la presentació. Per la seva banda, Mireia González ha volgut fixar les seves àrees de treball cap a “la biodiversitat, la cultura, la història, l’esport, el patrimoni i el turisme”. I tot això organitzant i fomentant “debat, divulgació, documentació, oci i solidaritat”.

“Volem ser dignes hereus d’aquest llegat com ho han estat els nostres antecessors, els diferents propietaris que han deixat la seva petjada en aquesta finca cabdal. I també, des de ja fa temps, tenim cura de tot l’altre tipus de patrimoni heretat, que inclou la vinculació emocional de la gent envers el Castell del Remei i que defensem i defensarem a través de la Fundació perquè el Castell del Remei és molt important en les nostres vides, tant des del vessant personal com professional”, ha assenyalat la presidenta.

Tomàs Cusiné i Mireia González, durant la presentació de la Fundació | Foto: Rafa Gimena

Història de Choris, Cortis o Torre de Cortesa

Després d’un assentament de l’edat del bronze, la finca va ser coneguda com Choris a l’època romana. I Cortis o Torre de Cortesa durant la Reconquesta. En l’edat mitjana es va conèixer com a Torre de n’Eral o Del Bisbe i, finalment, Torre del Remei. Va ser propietat del Comtat d’Urgell del Bisbat de Solsona i fins als anys 80 del segle XX va estar en mans de la família burgesa catalana dels Girona, referents en els desenvolupament econòmic i agrícola d’aquest territori amb la construcció del Canal d’Urgell. El 1982, la finca i el celler de Castell del Remei van ser adquirits per la família Cusiné, actual propietària.

Segons expliquen els seus responsables “Castell del Remei, com a celler més antic de Catalunya en l’elaboració i etiquetatge de vins fins de criança, és conscient del paper d’aquest enclavament des del punt de vista natural i de la seva importància cabdal en la història del territori i la necessitat de prendre accions per a protegir la finca, els orígens de la qual acumulen dos mil·lennis d’antiguitat”.

Per aquest motiu, la nova entitat s’ha marcat l’objectiu de protegir la propietat de Penelles, que es compon d’una casa-palau, el celler centenari, el santuari dedicat a la Mare de Déu de Remei, el restaurant de cuina de la terra, edificacions de l’antiga colònia agrícola -molí, tallers, bàscula…- en un entorn natural d’arbredes i llacs on la biodiversitat és una prioritat.

Els propietaris de Castell del Remei amb els seus fills | Foto: Rafa Gimena

Espai natural

La finca es troba envoltada de vinyes, arbredes i llacs i en els seus dominis campen paons i ocells de corral de Castell del Remei, a més d’ocells aquàtics, cigonyes que nien en la propietat, òlibes, xoriguers i ratpenats, importants insectívors essencials per a la vinya.

En les seves proximitats es troba també el llac de La Plana, enclavament idoni per als amants de l’ornitologia. Els pelegrins que emprenguin en anomenat Camí Català cap a Santiago de Compostel·la passaran per aquí en la seva quarta etapa, la que uneix Tàrrega amb Linyola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa