Can Marlès és un projecte molt personal que té en cada racó l’empremta i personalitat de la seva impulsora, Lucía Pombo. En total, està format per unes 300 hectàrees de terreny, en els quals s’hi diferencien poc més de dotze plantades de vinya -en vinifiquen 8, i la resta són de recent plantació-, un ampli entorn boscós, molt ben cuidat que permet passejades i diverses activitats de natura, i fins a vuit masies abandonades que la propietat s’ha animat a recuperar. A dia d’avui, ja n’hi ha tres de rehabilitades, una de les quals per a ús privat de la família, i dues més que s’han obert a l’enoturisme amb diverses capacitats i un entorn ple d’oportunitats per gaudir del territori.
“En aquestes masies i terrenys hi venia sempre quan era petita”, recorda Pombo mentre guia un recorregut per la propietat, “era el nostre lloc de jocs i ara em fa especial il·lusió poder donar-li una segona vida, ja sigui a les cases com a l’entorn com al paisatge que les envolta”. Les masies són una de les novetats del projecte, però també ho és la presentació de la nova anyada del Sauvignon blanc, la Mula Terca 2017, que surt al mercat després d’uns quants mesos de criança i repòs al celler. “Ens agrada deixar que els vins facin un llarg repòs, que tinguin una evolució lenta i cuidada”, comenta l’elaboradora. Els vins del Can Marlès comparteixen les llargues criances com a trets comuns, i també el fet que estan elaborats principalment com a monovarietals: en blanc, hi ha el Chardonnay i el Fusta de Boix (chardonnay amb roure), l’Ull de Llebre negre i rosat, al qual anomenen Guidaí i excepcionalment, el Font Xica, que és l’únic cupatge Clàssic Penedès. En un any “normal” (sense afectacions per míldius o altres problemes) treuen al mercat unes 30,000 ampolles entre totes les referències.
Un altre dels elements que els uneix -i diferencia alhora- és la creació de les etiquetes, que res tenen a veure unes amb les altres, però que comparteixen l’art i l’artista que en dona la vida. “Cada nou vi, es tasta a cegues i ens dona les pistes sobre quins colors i formats volem que el representin, i un artista les converteix en la imatge icònica i singular que identificarà cada referència”, comenta Lucía Pombo.

Can Marlès i sobretot la seva propietària estan molt implicats amb el món nàutic; i coincidint amb la presentació de la nova anyada del Sauvignon i la visita a les masies restaurades, també han presentat el J70 de competició, el nou veler de regates, que porta la marca, els vins i la passió del projecte a competir mar endins.
Estima al territori i treball en xarxa per promocionar els productes locals
“A Can Marlès estem en un paratge únic, estimem el paisatge, i volem contribuir a cuidar-lo i garantir un futur sostenible i equilibrat, comenta la propietària; per això treballem en ecològic i oferim el màxim respecte per l’entorn en totes i cadascuna de les tasques diàries”. Fins i tot, i aquest és un altre dels elements que fan únic aquest projecte vitivinícola, acullen a la propietat una família d’alpaques (mascles i femelles, que conviuen per separat) que Lucía mima i cuida amb la màxima cura.

A més a més, el projecte s’ha sumat a diverses iniciatives de promoció del producte local i del “nostre Baix Paradís”, dirà en relació a la comarca on està ubicat el projecte (Baix Penedès): així, formen part del Consorci d’Enoturisme del Penedès, de Vinya Masia i del col·lectiu Terra i Taula, que vol portar productes de qualitat com els olis, olives o melmelades nascuts en el sí de la comarca fins la taula dels consumidors. “Ens acompanyem i ajudem en tot el que podem, perquè junts tenim moltes més oportunitats per donar a conèixer aquest trosset tan ric i especial del Penedès”, comenta Pombo.