VadeVi
El Pla de Bages collirà un 30% menys de raïm aquesta verema

La campanya de verema de 2022 es recordarà a la zona vitivinícola del Pla de Bages per collir al voltant d’un 30% menys de raïm degut a les altes temperatures, la sequera i les pedregades de l’estiu. Tot plegat, amb una previsió que s’espera d’un milió i mig de quilos d’un raïm de “bona qualitat”, segons fonts de la Denominació d’Origen.

La meteorologia, segons avança l’entitat a l’ACN, ha fet avançar 10 dies la verema -com ha passat també en altres regions catalanes-, que ha començat a finals d’agost i s’allargarà fins a mitjans d’octubre. Al Bages hi ha unes 550 hectàrees de vinya, un cultiu que va a l’alça a la comarca, però que encara queda lluny de les prop de 28.000 hectàrees que hi havia hagut a finals del segle XIX.

Joan Soler verema22
Joan Soler, president de la DO Pla de Bages | Foto: ACN

Temperatures extremes i pedregades importants

Les pluges de finals d’estiu han salvat la verema a la DO Pla de Bages. “Hem tingut temperatures extremes amb més de 30 graus al maig, 35 graus al juliol, agost… Per moltes varietats de cicle mig i llarg ha estat la salvació de l’anyada, però per a qui no li ha caigut amb pedra”, subratlla el president de la DO Pla de Bages, Joan Soler.

Aquest estiu, al Bages hi ha hagut tres episodis de pedregades importants, que han estat molt fortes i han fet malbé el raïm a municipis com Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix o Sant Salvador de Guardiola. Per Soler, caldrà veure si, a la llarga, els fenòmens extrems es repeteixen: “Si és així, s’haurà de valorar si cal protegir la vinya amb malles com ja es fa amb tancats cinegètics per la fauna salvatge”.

Verema 2022 Pla de Bages
Vinyes del Pla de Bages amb la muntanya de Montserrat al fons | Foto: ACN

Varietats resistents per enfrontar el futur

El Bages ha fet una aposta important per la recuperació de varietats tradicionals que, segons Soler, són resistents a la sequera i això, assegura, fa que la DO estigui més preparada per fer front al canvi climàtic. Tot i això, Soler reconeix que les condicions del clima faran encarir el producte i “l’única manera de subsistir és fer valorar el nostre producte al mercat”.

Sumat a les complicacions del clima, al Bages ja fa temps que pateixen les afectacions de la fauna salvatge sobre els ceps. “Aquí tenim molt bosc on s’hi amaguen i a la comarca si no tanques, no culls“, conclou el president de la DO.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa