VadeVi
El Govern prepara un estatut per millorar la vida del món rural

El Govern de la Generalitat ha triat Castellserà per presentar un nou projecte que té la mirada en millorar la vida dels residents als pobles rurals de Catalunya.

Sota el lema Construïm ruralitats, un país de tothom, les conselleres d’Acció Climàtica Teresa Jordà i de la Presidència Laura Vilagrà han compartit el procés de treball del que serà el nou Estatut rural, l’eina amb la qual volen establir un nou espai de diàleg i recollir les necessitats dels espais rurals del país. Vilagrà apuntava que com “Catalunya és molt gran i diversa“, és important “no uniformitzar” “donar oportunitats a tothom, visqui on visqui“. Per això, el nou text ha de servir per modificar lleis i normatives que propiciï el reequilibri territorial i eviti a la vegada el despoblament rural.

El treball ja està en marxa a través del grup de redacció amb juristes de diferents procedències coordinats per la UB (Fundació Bosch Gimpera) i el grup de treball per a l’Estatut amb les entitats municipalistes (Micropobles, ACM, FCM), Eines de Repoblament i diversos departaments de la Generalitat. Segons Vilagrà, aquest proper mes d’octubre ja estarà feta la memòria de l’Estatut i a principi d’any ja es podrà tramitar l’esborrany al Parlament.

“Un món rural dinàmic, diversificat i poblat”

En el marc de la presentació, Jordà remarcava que “és una qüestió de país que Catalunya tingui un món rural dinàmic, diversificat i poblat“; i afegia que és important igualar en la mesura del possible les condicions de vida entre aquests territoris i els de les zones urbanes i facilitar així, que la gent pugui viure-hi, i s’aconsegueixi a la vegada equilibrar el país social i territorialment”. La consellera també ha reivindicat l’Agenda Rural, confeccionada a partir de la participació de més de 1.200 persones en els diversos tallers que s’han organitzat arreu del territori “per donar resposta als nombrosos reptes als quals s’afronta el món rural”.

Les conselleres amb el presentador de l’acte, Quim Masferrer | Foto: Gencat

Adaptar la regulació del món local a la realitat municipal actual

L’acte, presentat i conduït per l’actor Quim Masferrer, ha servit també per donar el tret de sortida a la presentació territorial dels treballs de l’Estatut dels municipis rurals que passarà per totes les vegueries.

L’Estatut dels municipis rurals forma part d’una estratègia més àmplia pel que fa a les polítiques del Govern en aquest àmbit que també engloba la llei de governs locals de Catalunya i amb el qual es pretén adaptar la regulació del món local a la realitat municipal actual. En aquesta mateixa línia, dimarts el Govern també va aprovar la creació del nou Consell Català de Municipis Rurals, que es posarà en marxa aquesta tardor.

És l’òrgan d’assessorament del Govern en matèria de règim local i de participació i proposta en els àmbits que afectin els municipis rurals amb poblacions inferiors a 2.000 habitants. El Consell Català de Municipis Rurals substituirà l’actual Consell Català de Petits Municipis, creat l’any 2003, per tal d’adaptar-lo a la legislació vigent.

Dona rural
Dona rural

Més del 60% son pobles de menys de 2.000 habitants

D’acord amb les darreres dades oficials de població, del total de 947 municipis de Catalunya més del 62,6% tenen una població que no supera els 2.000 habitants i, dins aquest percentatge, un 35% no supera el llindar de població de 500 habitants.

L’Estatut dels Municipis Rurals vol ser, segons els responsables, un nou marc normatiu que reguli els municipis rurals, tot adequant-lo a les seves particularitats i donar resposta a les demandes i necessitats dels seus habitants. Amb la nova llei sobre l’Estatut dels municipis rurals, el Govern pretén superar les problemàtiques associades amb els municipis rurals. La població del medi rural ha de tenir garantit l’accés en condicions d’igualtat a béns i serveis si es vol fer front al desafiament demogràfic i reduir la bretxa existent entre els nuclis urbans i rurals en l’accés als mecanismes de desenvolupament i qualitat de vida.

Agenda rural

A Catalunya, dos de cada tres municipis catalans tenen menys de 100 hab/km2, més de la meitat dels quals no arriben als 20 hab/km2. Així mateix, hi ha 336 municipis de menys de 500 habitants, que ocupen una superfície del 35% del país, però que representen l’1% de la població.

L’Agenda Rural de Catalunya identifica les necessitats i reptes del territori rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament i ha d’esdevenir un element clau per planificar les polítiques d’equilibri i cohesió territorial del país. Segueix el marc de referència de la iniciativa del Parlament Europeu per elaborar una Agenda Rural Europea que fomenti el desenvolupament socioeconòmic, el creixement i la diversificació econòmica, el benestar social, la protecció de la natura i la cooperació i interconnexió amb les àrees urbanes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a setembre 18, 2022 | 10:25
    Català setembre 18, 2022 | 10:25
    Si, ara. És alló de "Quan fou mort el combregaren".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa