VadeVi
Recorregut ‘Gran Reserva’ per Juvé & Camps
  • CA

L’any 1921 va sortir al mercat el primer vi escumós marca Juvé coincidint amb la fundació del celler familiar a Sant Sadurní d’Anoia. Joan Juvé Baqués, seguint la tradició d’antigues generacions, agafava així el relleu del pare Antoni Juvé Escaolla, i de l’avi Joan Jové Mir, de qui ja es té constància documentada que treballava la vinya pels volts de 1796. El llinatge familiar ha marcat la trajectòria de Juvé & Camps i així ho reivindiquen les actuals generacions al capdavant del projecte, Joan Jové Camps, i la seva filla, actual Consellera Delegada de la marca, Meritxell Juvé Vaello.

I així, la família ha esdevingut una de les principals senyes d’identitat del projecte penedesenc i s’endevina en tots els racons del celler, ara, que coincidint amb el centenari han pres la decisió d’obrir les portes a les visites i a l’enoturisme. “Som conscients que durant molts anys hem entrat a les cases de la gent, i ara ens toca a nosaltres donar la benvinguda a casa a qui vulgui conèixer els orígens i l’evolució del nostre projecte”, comentarà Meritxell Juvé en l’inici precisament d’una visita guiada per les noves instal·lacions, que han estat recentment reformades.

Meritxell i Joan Juvé, en una imatge recent
Meritxell i Joan Juvé, en una imatge recent | cedida

El nou celler que ha guardat i donat vida als caves, per cert, es va construir en època del seu avi i tiet avi, Joan i Josep Juvé Camps, i del pare, Joan Juvé Santacana, durant la qual es va ampliar considerablement la capacitat de les caves subterrànies per la conservació i criança dels vins, i que també es va caracteritzar per la incorporació de diversos avanços tècnics com les premses pneumàtiques o els sistemes per al control de la temperatura durant la fermentació. Com a última dada històrica, afegir també que l’any 1991 es va sumar al projecte el celler d’elaboració i criança de vins tranquils, construït al bell mig de la propietat familiar d’Espiells.

Sigui com sigui, l’actual generació és qui lidera ara aquesta nova aposta per l’enoturisme, en la qual s’hi introdueixen a través de dos propostes molt personalitzades a través de les quals donen a conèixer la història i tradició de tots aquests anys elaborant vins i caves al Penedès. Aquesta introducció històrica, que recorda els avantpassats i els orígens dóna inici a la “Ruta Gran Reserva” durant la qual un guia comparteix tot el procés d’elaboració dels caves de la marca, amb especial atenció al més mínim detall entre la recollida del raïm fins el desgorjat i el vestir de l’ampolla, passant pels mesos de criança, el repòs de les lies i l’autòlisi que es produeix dins l’ampolla mentre aquesta reposa.

El guia de la visita mostra els llevats dins una ampolla de cava
El guia de la visita mostra els llevats dins una ampolla de cava | E.V.

Juvé & Camps es caracteritza per la seva aposta per les llargues criances -molts dels productes que no sortiran al mercat abans dels 30-36 mesos-, les quals porta embotellant i abanderant des de fa més de quaranta anys, i el recorregut per la cava en dona fe, entre d’altres coses, perquè permet passejar pel costat d’unes 12 milions d’ampolles que descansen en els llargs passadissos de la cava. El punt i final de la visita, acaba al voltant d’una taula, en la qual s’hi poden tastar algunes de les referències de la casa, acompanyades de productes gastronòmics locals.

Entrada al celler renovat de Juvé y Camps | E.V.

Aquesta primera proposta ja està en actiu, i aviat veurà com s’hi suma la “Ruta Terroir“, en la qual també hi haurà possibilitat de visitar les vinyes d’Espiells i tastar vins entre els mateixos ceps, just abans de seguir amb el recorregut de la “Gran Reserva”. També a les intal·lacions d’Espiells, coincidint amb aquesta nova etapa, hi haurà la possibilitat de llogar espais exclusius perquè empreses hi puguin organitzar els seus propis esdeveniments.

Aquestes són algunes de les novetats de la marca, mentre continua tancant el programa d’activitats del centenari que, com dèiem, celebren aquest 2021, i que faran públic més endavant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa