VadeVi
Terra Alta, una regió de vins a seguir, segons el nord-americà Jon Lerner
  • CA

Jon Lerner és de Nova Jersey però fa uns quinze anys que es mou per Catalunya a través de Tailored Tours, una agència que organitza experiències culturals i enogastronòmiques arreu de l’Estat espanyol.

Un dels seus articles més recents estan dedicats a la Terra Alta, i a partir de les converses amb elaboradors de vi locals com en Francesc Ferré del celler Frisach o Pili Sanmartín, del celler Bàrbara Forès, descriu i detalla un recorregut que considera molt recomanable per a les persones a qui a agrada el vi, que tindran moltes coses a descobrir si s’hi deixen caure. El text, de fet, es titula literalment “Els motius pels quals la petita i tenaç Terra Alta hauria d’estar al teu radar“.

Un centenar de milles al sud de Barcelona hi és la Terra Alta, una regió que no coneixia ni podia ubicar al mapa; un territori que conjura imatges d’una terra llunyana però màgica, tenaç i seductora, del tot impressionant. Lloc fronterer que va inspirar Picasso a crear algunes de les seves obres més espectaculars”, dirà per començar el seu relat.

Francesc Ferré, a qui descriu com “una creixent estrella” en l’elaboració de vins, li parla dels orígens del celler i de la llarga història que lliga la família amb la vitivinicultura. Comparteix paisatge, i li explica com entén el seu dia a dia en la feina d’elaborar vins. Ferré recorda fets històrics com la Batalla de l’Ebre i els efectes que va tenir sobre la comarca i el poble on ell elabora, Corbera d’Ebre. “Ens ha costat dues generacions per refer-nos, i és ara que estem sembrant les llavors per les properes generacions”, dirà l’enòleg.

“Molts pensaven que era només una qüestió de temps”, diu Pili Sanmartín en relació al creixent interés vers la Terra Alta, “però és més que això, és una qüestió de creure-s’ho”, afegeix la jove viticultora de Bàrbara Forés. Una creença de la qual, segons l’autor de l’article, fan bandera les actuals generacions, que estan preparats amb estudis avançats i a qui no falta ni coratge ni convicció que estan aconseguint allò que els seus avis mai haurien pensat: posar la Terra Alta al mapa vinícola del món“.

El text, continua dient que Bàrbara Forés va ser, juntament amb altres pioners del territori com Piñol, Vins del Tros, La fou i Herència Altès, un dels cellers que en el seu moment va apostar per fer els seus propis vins “més sincers, autèntics i honestos” amb el territori.

Lerner parla de la garnatxa blanca, com la varietat estrella del territori, però també menciona l’orgull que senten els viticultors vers altres varietats locals com la macabeu, carinyena, garnatxa peluda, garnatxa gris i morenillo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa