VadeVi
Terra Buxena, el projecte de vins naturals de Leles Galán a Premià de Dalt

Sant Mateu és un indret estimat pels veïns dels municipis del Baix Maresme. És la muntanya més alta de la zona i està coronada per una bonica ermita del segle X. Ben a prop hi ha també una font amb el mateix nom. I a tocar, Can Riera, una casa pairal construïda al segle XVII i que compta amb una façana amb unes formes molt característiques. Just al davant hi jau una espectacular vinya de 2 hectàrees amb un 80% de pansa blanca i un 20% de parellada. 

Leles Galán (Sevilla, 1979) exerceix de masovera a Can Riera. Hi viu i té cura de la vinya i els seus fruits des de l’any 2022. Leles és una persona alegre i riallera; tot i que no fa gaire anys que és al món del vi, la seva simpatia li ha obert mil portes i ha esdevingut popular en el sector dels vins naturals. Aquests dies es troba en plena preparació de la verema (i tota la feinada que hi va al darrere). Serà la seva tercera verema i els vins que en sortiran ho faran sota la seva marca, Terra Buxena. Terra Buxena vol dir terra bona i és també un homenatge al poble del seu avi patern, Trebujena (Cadis), que elaborava vi a casa seva. 

L’amenaça dels animals

Per tirar endavant el seu projecte, Leles ha hagut de fer front a l’amenaça dels animals. Can Riera és al bell mig de la natura, dins del Parc de la Serralada Litoral. Les bèsties s’hi mouen com a casa seva (de fet, són a casa seva) i el raïm és una font d’aliment (i de líquid en temps de sequera) de fàcil accés. L’any 2022 el senglar se li va menjar gairebé el 100% de la producció de raïm. La instal·lació de tanques per barrar el pas de senglars i cabirols i l’ús de malles agrícoles per protegir-se dels ocells han suposat una bona solució. 

Els primers Terra Buxena es van fer a Can Riera. L’anyada 2023 la va elaborar a les instal·lacions de Vallalta Vinícola, però durant el darrer any ha condicionat el celler de Can Riera per poder tornar a fer els vins a tocar de la vinya on neixen. La major part dels productes del celler estan fets amb la pansa i la parellada de la finca, però “a mi m’agrada molt jugar i fer experiments, així que he fet diverses proves amb raïms d’altres varietats, sempre d’aquest territori i conreats per amics”. Així, acaba d’embotellar un claret de 2023 que veurà la llum aviat i que té el divertidíssim nom de Pícnic. “Garnatxa negra, parellada i pansa embotellat en una ampolla de gasosa”, explica. 

Ara mateix té a la venda un parell d’ancestrals del 2022 i quatre vins de 2023. I ha dipositat molta il·lusió en l’anyada 2024: “cada vegada en sabem una mica més, la vinya està millor protegida dels atacs d’animals i també he pogut tenir bona cura de la sanitat del raïm. Aquest any, a part del vi de finca (pansa i parellada) i un ancestral de pansa, tinc idea de fer una parellada brisada i una pansa brisada que combini fusta i inox”, explica. 

N’hi ha prou de sentir-la parlar perquè els seus vins et resultin interessants. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa