VadeVi
Verema per acabar l’any, trenta anys d’una llarga tradició
  • CA

Seguint una tradició llargament consolidada, els viticultors de Plaimont del celler de Crouselles i els membres de l’Associació Les Amis du Pacherenc de la Saint Sylvestre, s’han reunit un any més per participar en l’emblemàtica collita de raïm coincidint amb els darrers dies de l’any. Enguany, la trobada ha estat especial perquè celebraven la trentena edició d’aquesta cita que porta per nom Vendanges de la Saint Sylvestre.

La tradició d’aquesta collita tant tardana està arrelada des de fa uns quants segles a la regió de Pacherenc-du-Vic-Bilh. L’origen? Un edicte de 1745 que prohibia fer la collita de raïm abans del dia 4 de novembre, al qual més recentment s’hi va sumar una circumstància meteorològica que va fer reprendre aquesta costum: l’any 1991, la vinya d’aquesta regió va patir una forta gelada que va provocar un considerable retard a l’hora de donar inici a aquella campanya de recollida.

Una campanya, precisament, que va portar els viticultors a fer la verema coincidint amb l’últim dia de l’any, el 31 de desembre, va significar l’origen del Saint-Sylvestre Pacherenc. I ara, de tot plegat, ja en fa trenta anys en què s’ha mantingut la festa i essència de collir raïms ben madurs coincidint amb les últimes hores de l’any.

L’equip de verema de la 30a edició de Le Pacherenc de la Saint-Sylvestre | cedida

El 30è aniversari, una mica deslluït per la pandèmia

Malgrat les tradicions són per complir-se, l’actual situació sanitària provocada per la Covid-19 i especialment les restriccions més recents han obligat els organitzadors a reduir el nombre de persones que han pogut participar a la jornada festiva al camp. Tot plegat, ha portat que aquest 2021 haguessin de ser exclusivament els membres de l’associació d’Amics del Pacherenc de la Saint Sylvestre i els viticultors de Plaimont & Crouseilles qui collissin, en petit comitè, els darrers raïms de Pacherenc du Vick Bilhè.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa