VadeVi
[vídeo] Rendé Masdéu i Vall Llach, dues històries de destrucció i renaixement
  • CA

“La mala gestió dels boscos i també de part de la gent que se’n cuida dels rius i lleres va ser un factor molt important perquè nosaltres no estiguem allà”. Parla Mariona Rendé recordant com el temporal Glòria va endur-se l’edifici on anteriorment hi tenien el celler i el restaurant de la família, a la Conca de Barberà. Ara, des de la nova ubicació del seu projecte de vins, també a l’Espluga de Francolí, la propietària de Rendé Masdéu recorda aquell moment i també com han sortit endavant malgrat les dificultats d’aquella pèrdua i desaparició, literal, de les instal·lacions que havien vist fer fins aleshores elaborar el seu vi.

Rendé recorda especialment la solidaritat de la gent, que va ser pilar fonamental per aquest tornar a néixer. Un sentiment que comparteix Albert Costa, del celler Vall Llach, al Priorat, qui també va veure com el sostre de l’edifici de La Final s’enfonsava sota la forta nevada provocada pel Filomena. “El nombre de comandes que vam rebre un cop va passar l’incident fou mai vista, i crec que no ho tornarem a veure mai malgrat nosaltres no sabíem què trobaríem sota les runes”, recorda l’enòleg del celler prioratí. “Ens va fer molt feliços veure la gent que ens estima i volia que seguíssim endavant”, dirà.

Tots dos casos són històries de destrucció i renaixement. Provocats potser per males gestions, però també per unes condicions climatològiques extremes. “El sector del vi ha esdevingut una alerta clara i visible dels indicadors que marquen el futur mediambiental del nostre clima“. El següent vídeo, ho reprodueix d’aquesta manera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa