VadeVi
Vilafranca recupera una nau històrica en favor de la indústria local de vi
  • CA

“Al territori fa temps que es parlava de la necessitat de crear un viver de celleristes perquè molts viticultors poguessis fer el pas a l’elaboració”, comenta a Vadevi Joan Manel Montfort, Tinent d’Alcalde de l’àrea de Desenvolupament econòmic i projecció exterior i Regidor de Promoció econòmica i comerç de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. I ara, que el projecte comença a prendre forma, permetrà enfortir el sector del vi al territori, alhora que atraure’n futurs professionals, “potser els joves que ara comencen, i que no tenen les instal·lacions preparades per poder elaborar el seu propi vi”, dirà.

I ara, després d’unes quantes negociacions, l’ens públic ha recuperat un antic edifici al número 29 del carrer Comerç, ubicat estratèticament a pocs metres de l’estació de tren de la capital penedesenca, que antigament ja s’havia dedicat a la comercialització del vi. De fet, allà on ara s’hi posarà en marxa aquest nou projecte, encara s’hi conserven algunes de les tines de ciment i altres estris del vi, com per exemple la bàscula on es pesava la collita o algunes botes de fusta a la zona subterrània de l’edifici.

Es tracta d’un projecte que es fa en col·laboració amb el Consell Comarcal, Vitec, i DO Penedès, i també amb altres entitats no beneficiàries, entre les quals INNOVI i els sindicats. “Vam presentar un projecte europeu de competitivitat territorial a través de la Generalitat, i hem estat els únics als quals se’ns ha cobert el 100% de la subvenció, que suposa la meitat del cost total, valorat en 2,5 milions d’euros”.

“La idea original era fer un viver de cellers al municipi, i malgrat es podia fer en qualsevol lloc, vam pensar que era una bona oportunitat recuperar aquesta nau, i retornar-la al sector”, comenta Montfort. I afegeix “en aquest espai s’hi guardaven milions de litres que s’havien comprat als pagesos del territori i que des d’aquí es comercialitzaven”. Actualment, l’edifici s’utilitzava com a Fàbrica de Joguines del Patge Raimon, el lloc màgic d’on surt tot allò que la canalla demana als Reis d’Orient.

Sigui com sigui, la nau es distribuirà amb el viver de celleristes a la part central, l’altell es renovarà per convertir-lo en la nova seu de la Denominació d’Origen Penedès, i hi haurà tot un espai de coworking dedicat a projectes d’enoturisme i d’innovació en el món del vi. A nivell de calendari, es preveu que el viver entri en funcionament com a tard l’any 2024, i en una segona fase, s’activarà el condicionament de l’espai per la DO penedesenca. El projecte l’està duent a terme l’arquitecta Pepi Cruz i serà un actiu més per “convertir el carrer Comerç en un passeig del vi”, en paraules del regidor Montfort.

Futura seu de la DO Penedès, ubicada en un altell de la nau | E.V.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa