Quan consultes la paraula regalar al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), aquest et remet al terme adelitar, que significa “donar delit a algú”. Això ens porta a entendre que regalar no és només l’acció de comprar un objecte i entregar-lo a algú del nostre entorn, sinó que implica, sobretot, l’acte de proporcionar plaer. Com a bons amants del vi, des de VadeVi creiem que una de les millors formes de regalar plaer és a través dels sentits, especialment el del gust. Per aquest motiu, us proposem cinc vins ideals per regalar aquestes festes, perfectes per acompanyar els àpats de les celebracions nadalenques i connectar amb les arrels del territori català.
Un negre que sonarà el 2025: Camí de Pesseroles de Mas Martinet
Un vi que és un testimoni fidel de la dificultat històrica de la vinya del Priorat, a causa de la seva orografia, i de com la perseverança dels seus viticultors ha donat lloc a productes excepcionals. Tal com expliquen des del Celler Mas Martinet, el Camí de Pesseroles 2022 és un vi negre de la varietat carinyena, “l’escollida després de la crisi de la fil·loxera, que dona un color més intens i fa un vi més robust”.
Aquest vi sorgeix dels ceps plantats al llarg del camí vell entre Gratallops i Torroja, que dona nom al vi. Aquests creixen damunt d’un sòl de llicorella (llosa de pissarra), que dota el vi d’una personalitat única.
Mas Martinet és un celler que cuida molt els seus productes. De fet, encara avui trepitgen el raïm veremat a peu descalç, com es feia antigament. “És un vi que pot acompanyar totes les taules de les festes i que marida quan el beus amb aquells que estimes”, diu Gemma Marco, de Mas Martinet, a VadeVi.
Un vi per acompanyar les grans menges: Nit de Lluna de Mas Vicenç
“És un vi que, gràcies a la seva fruita roja i lleugera criança, combina molt bé amb el capó farcit de Nadal i amb els canelons amb beixamel de Sant Esteve”, diu el propietari i cinquena generació del celler Mas Vicenç, Vicenç Ferré, a VadeVi.
Aquest vi combina garnatxa negra (50%), syrah (25%) i cabernet (25%) i envelleix durant vuit mesos en botes de roure americà. Per a Ferré, la seva principal característica és la textura agradable que desplega en boca: “Destaquen les fruites silvestres, especialment els gerds i les mores, oferint una experiència equilibrada i elegant”, detalla.
Siuralta Gris: un vi nu i amb molta personalitat d’Alfredo Arribas
Siuralta Gris forma part del projecte Vins Nus, impulsat pel reconegut viticultor Alfredo Arribas. Aquesta iniciativa aposta pels vins nascuts d’una producció orgànica i la biodinàmica. Sota aquesta filosofia, Siuralta Gris ha esdevingut una expressió pura i autèntica de les vinyes del Montsant.
El Siuralta Gris és una joia enològica que combina tradició i innovació. Aquest “blanc de noirs” sorprèn amb una complexitat aromàtica que oscil·la entre fruites i espècies. Segons expliquen des del celler, en boca es mostra molt estructurat, té una excel·lent tensió tànnica i una acidesa moderada, que manté l’equilibri entre frescor i caràcter.
Una de les seves principals diferències és la varietat de raïm amb què s’elabora: la garnatxa gris, una mutació rara de la garnatxa negra que presenta un color taronja que es transforma en gris durant la maduració.
Tal com diu Isabel Carull, treballadora de Vins Nus, a VadeVi, “és ideal per acompanyar plats com foie, caça rostida o altres opcions que normalment es maridarien amb un vi negre lleuger”.

L’equilibri dolç entre tradició i frescor: el Monastrelius del Celler Pallarades
El Monastrelius és un vi dolç elaborat a partir de garrut, que es distingeix pel seu procés de vinificació en àmfora. “Amb un color vermell argilós i una aroma intensa de fruita seca, confitura i fruites vermelles, aquest vi evoca la tradició dels “vins bullits” o arrop, tot i que sense arribar al punt d’ebullició”, explica l’enòleg del Celler Pallarades, Sergi Montalà, a VadeVi.
Per a Montalà, cal destacar les seves lleugeres notes terroses que reflecteixen el pas per la terrissa, “mentre que la concentració de sucres equilibrada per una bona acidesa li atorga una frescor singular”. El Monastrelius és ideal per maridar amb plats com el foie, la cuixa d’ànec, formatges i postres, consolidant-se com una opció versàtil i sofisticada per als amants del vi dolç.
Un nom que ho diu tot: Xarel·lo XXX de la Finca Viladellops
Des del cor del massís del Garraf, la Finca Viladellops presenta el seu Xarel·lo XXX, un vi que captura l’essència d’un terreny ric en sòls pobres, calcaris i marcat per la mineralitat. El propietari del celler, Marcelo Desvalls, només treballa amb agricultura ecològica.
L’etiqueta ‘XXX’ fa referència a les tres parcel·les de xarel·lo d’on s’extreu el raïm per fer aquest vi. Un vi que destaca per aromes de fonoll, fruita confitada i anisats, amb textures salines, especiades i un subtil toc amarg d’ametlla.