Varietats de raïm

Cep de malbec de la vinya Restaurant de Garriguella | Foto: J.P.

El malbec català: qui en cultiva i quins vins se’n fan

Comparteix
Aquesta varietat amb accent argentí és una de les 61 autoritzades a Catalunya per a fer vins
La Mireia Vilamala i l'Albert Crivillé, juntament amb el seu pare, conversant en una finca de vinya a La Morera de Montsant | Foto:  Arnau Martínez, ACN

El Priorat vol recuperar i conservar varietats antigues de raïm de taula

Comparteix
L'associació la Safranòria pretén crear un reservori genètic de vinya tradicional
Vinyes de garnatxa negra de Cellers Tarroné | Foto: Tarroné

De ruta per Catalunya i les seves garnatxes, algunes d’elles, centenàries

Comparteix
Blanca, negra, roja o peluda, és una de les més presents al territori vitivinícola català i una de les més versàtils i adaptables arreu
Gotim de la varietat moneu | Foto: J. Elias, de Família Torres

Els deu manaments per fer-se un lloc al Registre de Varietats Comercials

Comparteix
Catalunya té la titularitat de divuit varietats, quinze estan en fase de tramitació i dues han estat retirades
Carinyenes blanca, roja i negra | DO Empordà

Catalunya i les 59 (+2) varietats de raïm

Comparteix
La recent actualització de les autoritzades ha sumat la carinyena roja i la verdiell o verdil al llistat total que ara suma 61 entrades
Carinyena roja en unes vinyes de l'Empordà | Foto: Jaume Pallàs

Catalunya ja pot fer vi amb dues noves varietats de raïm

Comparteix
Dues varietats tradicionals, la Carinyena roja i la Verdiell, han entrat al Potencial Vitícola Català i des d'ara es podran vinificar
Garnatxes blanca, roja i negra | Foto: DO Empordà

El registre de varietats comercials: què és, quantes n’hi ha i titularitats

Comparteix
Del total de 336, 221 són per vinificar, disset de taula i vinificar alhora, noranta-quatre de raïm de taula i quatre sense definir
Alguns viticultors californians treballen molt durament per aconseguir unes garnatxes molt especials | Peake Ranch

Califòrnia experimenta amb el conreu de garnatxa en zones de clima fred

Comparteix
Les propietats dels vins canvien en funció de molts factors d'on s'han elaborat i de l'origen del raïm
Malvasia de Sitges, subirat parent i garnatxa peluda | Foto: Vivers Raucedo d'Udine

El context de la transició altera les normes de la vinya i el vi catalans

Comparteix
Amb el Reglament de la Lley 25/70 desapareix la potestat que tenien les DO d’escollir les varietats de raïm per elaborar els seus vins, alhora que desapareixen també els noms locals dels ceps i són substituïts pel nom oficial en castellà
Varietat macabeu | Carme Domingo, INCAVI

Les varietats de raïm més plantades a Catalunya, per comarques

Comparteix
Amb una superfície que s'apropa a les 12 mil hectàrees, que representa el 21,5% de la plantació total del país, hi destaca la macabeu