Fa quaranta anys que Família Torres va endegar el projecte de recuperació de varietats ancestrals amb l’objectiu, expliquen des del celler, de conèixer millor el patrimoni vitivinícola de Catalunya d’abans de la fil·loxera i de trobar exemplars que poguessin adaptar-se millor al canvi climàtic. De fet, aquest treball els va merèixer, fa pocs dies, un reconeixement als Premis Vinari.
Sigui com sigui, el projecte continua viu i actiu i tot just aquests dies ha presentat novetats: surt al mercat Gonfaus 2021, un vi experimental de producció molt limitada elaborat íntegrament amb la varietat negra del mateix nom, i que es treballa al Purgatori, a la zona de Les Garrigues. És la primera varietat procedent d’aquesta finca que s’embotella.
Els orígens i les característiques d’una varietat femenina
Recorden que la varietat va ser localitzada fa més de 20 anys, i un cop sanejada i reproduïda in vitro, es va assajar al camp en diferents finques de la propietat per conèixer quines condicions de clima i sòl li eren més favorables i poder-ne valorar el potencial enològic. Amb els anys, expliquen, han pogut constatar que és a la finca Purgatori, a uns 500 metres d’altura, on s’expressa millor: “s’ha adaptat molt bé al clima extremadament sec i les oscil·lacions tèrmiques de zona“, diran.
La gonfaus és poc productiva i una de les poques varietats femenines conegudes actualment –la majoria són hermafrodites. Un estudi realitzat per l’ampelògraf francès Thierry Lacombe sobre les relacions de parentesc de les varietats de raïm demostraria que la gonfaus és una varietat molt antiga, sent la mare de la querol, una de les primeres varietats recuperades per Família Torres, i parenta de moltes altres varietats com la també ancestral pirene, la trobat o la graciano.

Una producció limitada de 1.118 ampolles
Descriuen els vins de gonfaus per les seves aromes intenses i complexes de fruites madures sobre un fons lleugerament especiat i mostren una acidesa ben integrada i bona concentració, amb tanins madurs i dolços. Aquesta acidesa és, diran, un denominador comú en les varietats ancestrals recuperades en les quals s’està focalitzant Família Torres. Són varietats, en general, de cicle llarg, amb maduracions progressives i que preserven molt bé l’acidesa.
Gonfaus 2021 és la primera anyada comercial d’aquest vi, destinada especialment a l’alta restauració, i de la qual s’han produït únicament 1.118 ampolles. El vi l’elabora al celler Purgatori l’enòleg David Barriche, en un procés que busca “preservar l’essència de la varietat i enaltir la seva elegància i intensitat aromàtica”.
Tot i començar com un projecte de caràcter filantròpic, ja fa anys que la cinquena generació, representada pel Miquel i la Mireia Torres Maczassek, s’ha centrat a recuperar varietats amb potencial enològic i més ben adaptades a les altes temperatures i la sequera amb l’objectiu de crear vins singulars que puguin arribar als consumidors.
El sisè vi de la marca, tercer monovarietal i primer del Purgatori
Gonfaus és el sisè vi de Família Torres elaborat amb varietats ancestrals recuperades, el tercer monovarietal i el primer que prové de la finca Purgatori (a partir de l’anyada 2022, estarà emparat sota la DO Costers del Segre). Els seus predecessors són Grans Muralles (DO Conca de Barberà), que integra en el cupatge de varietats autòctones la garró i la querol, les dues primeres varietats recuperades pel celler.
També hi ha el Clos Ancestral (DO Penedès), elaborat amb l’ancestral moneu procedent del Castell de la Bleda, juntament amb ull de llebre i garnatxa, Forcada i Clos Ancestral blanc (DO Penedès), elaborats amb l’única varietat blanca recuperada, forcada, com a monovarietal i com a part dun cupatge amb xarel·lo respectivament, i Pirene, elaborat 100% amb la varietat negra ancestral que dona nom al vi, plantada al Prepirineu. El vi es pot aconseguir a un preu aproximat de 47 euros.
