La campanya de verema 2021 continua endavant, i mentre alguns cellers estan entrant les varietats més primerenques, d’altres es passegen entre vinyes per estudiar el comportament i evolució dels gotims de raïm. Cal trobar el punt de maduració òptim per decidir la data en què es collirà i s’entrarà el raïm al celler.

Anna Espelt, d’Espelt Viticultors (Empordà) passeja per la vinya per fer controls de maduració d’algunes de les varietats del projecte empordanès. Aquests dies, comparteix a xarxes, que estan tastant i avaluant les vinyes de lledoner blanc, a Vilajuïga, “que són les primeres que maduren i veremem”. Es fan controls molt seguits per trobar el moment òptim de verema. “Les llavors encara no són llenyoses, per tant encara estan verdes”, comenta Espelt. “Falta un xic, però hi som a prop”, conclourà.

Anna Espelt fa controls de maduració del lledoner blanc durant la campanya 2021 | celler Espelt

Vins el Cep també ho anunciava així a xarxes: “Fem els primers controls mentre esperem que arribi la verema! Elaborem amb varietats autòctones de vinyes velles, però també som un dels cellers que treballa més amb la varietat #PinotNoir, molt interessant en la seva adaptació als nostres terrers”, comenta una de les propietàries del projecte, Maite Esteve.

Control maduració en vinyes de Vins El Cep | IG del celler

En un punt més meridional de Catalunya, el celler Mas Doix (DOQ Priorat) està “endreçant el brot de les plantes més vigoroses o acabant de desbrossar alguna finca o camí, pensant en deixar-ho tot llest i a punt per començar a verema en unes setmanes”.

Fan una previsió optimista d’aquesta propera campanya perquè “les vinyes i el raïm segueixen molts sans”, malgrat hi ha caigut uns 50 litres menys de precipitació del que és habitual a la zona. “Es nota l’ambient molt sec i algunes plantes comencen a passar set”, comenten. “Sort que a finals de juliol vam tenir una bona regada que ajudarà que les plantes arribin bé al final de cicle i puguin deixar madurar el raïm com cal”, afegiran.

“Tot plegat està portant a una maduració lenta i pausada, i que el verol coincideixi amb dates habituals una mica més tardanes”.

Raïm verolant a les vinyes del celler Mas Doix, al Priorat | foto del celler

L’equip del celler Bàrbara Forés, a la Terra Alta, comenta que surt “abans que apreti la calor” a caminar per les finques i prenen mostres de raïm per fer-ne les analítiques. “Així, podem perfilar els últims detalls de la campanya de verema 2021”.

El celler Bàrbara Forès, de Gandesa, visita les vinyes per veure’n l’estat de maduració | celler

Nou comentari

Comparteix