La campanya de verema 2021 continua endavant, i mentre alguns cellers estan entrant les varietats més primerenques, d’altres es passegen entre vinyes per estudiar el comportament i evolució dels gotims de raïm. Cal trobar el punt de maduració òptim per decidir la data en què es collirà i s’entrarà el raïm al celler.
Anna Espelt, d’Espelt Viticultors (Empordà) passeja per la vinya per fer controls de maduració d’algunes de les varietats del projecte empordanès. Aquests dies, comparteix a xarxes, que estan tastant i avaluant les vinyes de lledoner blanc, a Vilajuïga, “que són les primeres que maduren i veremem”. Es fan controls molt seguits per trobar el moment òptim de verema. “Les llavors encara no són llenyoses, per tant encara estan verdes”, comenta Espelt. “Falta un xic, però hi som a prop”, conclourà.

Vins el Cep també ho anunciava així a xarxes: “Fem els primers controls mentre esperem que arribi la verema! Elaborem amb varietats autòctones de vinyes velles, però també som un dels cellers que treballa més amb la varietat #PinotNoir, molt interessant en la seva adaptació als nostres terrers”, comenta una de les propietàries del projecte, Maite Esteve.

En un punt més meridional de Catalunya, el celler Mas Doix (DOQ Priorat) està “endreçant el brot de les plantes més vigoroses o acabant de desbrossar alguna finca o camí, pensant en deixar-ho tot llest i a punt per començar a verema en unes setmanes”.
Fan una previsió optimista d’aquesta propera campanya perquè “les vinyes i el raïm segueixen molts sans”, malgrat hi ha caigut uns 50 litres menys de precipitació del que és habitual a la zona. “Es nota l’ambient molt sec i algunes plantes comencen a passar set”, comenten. “Sort que a finals de juliol vam tenir una bona regada que ajudarà que les plantes arribin bé al final de cicle i puguin deixar madurar el raïm com cal”, afegiran.
“Tot plegat està portant a una maduració lenta i pausada, i que el verol coincideixi amb dates habituals una mica més tardanes”.

L’equip del celler Bàrbara Forés, a la Terra Alta, comenta que surt “abans que apreti la calor” a caminar per les finques i prenen mostres de raïm per fer-ne les analítiques. “Així, podem perfilar els últims detalls de la campanya de verema 2021”.
