VadeVi
Jean Leon i les cinquanta veremes de chardonnay

Jean Leon ha celebrat aquesta setmana la cinquantena verema del chardonnay plantat a la finca inicialment el 1967 amb esqueixos procedent de Corton-Charlemagne de la Maison Louis Jadot, a la Borgonya. Ha passat mig segle des d’aquella primera collita que va donar origen a un dels primers vins fets amb aquesta varietat a l’estat espanyol, i que Jean Leon va batejar amb el nom de la seva filla Gigi. Avui és un dels quatre vins certificats del celler com a Vi de finca.

Després de plantar cabernet entre el desconcert dels viticultors locals, Jean Leon va introduir el chardonnay. Amb l’assessorament del llavors director i catedràtic del departament de Viticultura i enologia de la Universitat de Davis, a Califòrnia, Dr. Maynard A. Amerine, es va plantar inicialment una hectàrea amb el sistema de conducció Guyot, característic de la Borgonya, per comprovar la capacitat d’adaptació de la chardonnay als sols argilo calcaris de la comarca, i al clima mediterrani. La varietat es va assentar bé al terreny i a l’any següent ja es va ampliar la plantació.

Verema de chardonnay a Jean Leon, campanya 2021 | celler

De la verema de 1971, que es va realitzar un 8 de setembre, es van elaborar prop de 3.000 ampolles que Jean Leon va destinar en gran part al mercat americà. L’enòleg Jaume Rovira, qui es va incorporar al projecte el 1969, recorda que el propi Louis Jadot, amb qui el cellerer mantenia una bona amistat, els va remetre una carta indicant-los com havien d’elaborar el vi, impacient per saber com s’expressava la chardonnay al Penedès.

Vam criar el vi sobre mares durant tres mesos en botes de roure americà de 225 litres que vam comprar a un boté de Barcelona, davant la dificultat d’adquirir botes de roure francès- el roure francès el vam introduir el 1987-. Després conservàvem el vi en acer inoxidable, realitzant bâtonnages periòdics. El vam embotellar el juny de 1972 i el vam guardar a la cava subterrània sis mesos més”, senyala Jaume Rovira. El vi es va presentar al mercat el 1973.

L’enòleg reconeix la sorpresa al tastat el seu primer chardonnay: “Era evident que no era un chardonnay de la Borgonya per la incidència del terroir, però era un vi d’una altíssima qualitat, a un nivell que encara no existia a Espanya. Va ser una sorpresa molt agradable”.

Verema 2021 de chardonnay a la finca de Jean Leon | celler

La primera vinya de chardonnay s’ha mantingut intacta a com la va plantar Jean Leon. El 2008 el celler va adoptar la viticultura ecològica i va certificar tots els seus vins a partir de l’anyada 2012. Actualment, Jean Leon compta amb 16 hectàrees de chardonnay, 5 de les quals constitueixen la vinya Gigi. Amb el pas dels anys, la verema s’ha anat avançant com a conseqüència del canvi climàtic i, aquest any, la chardonnay s’ha collit els dies 23 i 24 d’agost, dues setmanes abans que fa 50 anys.

L’any 2021 és un any marcat per la sequera i uns mesos d’estiu calorosos. L’onada de calor del mes d’agost ha accelerat la maduració de les varietats primerenques com és el cas de la chardonnay. A partir del 15 d’agost, les temperatures moderades i els cels ennuvolats han permès assolir el punt òptim de maduració sense incrementar excessivament el grau. Segons l’actual enòloga de Jean Leon, Roser Catasús, “estem satisfets amb l’equilibri aconseguit entre els sucres i l’acidesa, que donarà lloc a uns vins molt frescos i aromàtics”.

La verema es reprendrà previsiblement a principis de setembre amb les varietats negres per a l’elaboració de la resta de vins del celler: els vins de finca Jean Leon Vinya La Scala, Jean Leon Vinya Le Havre i Jean Leon Vinya Palau, i la gama de vins 3055.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa