VadeVi
La pluja i calor de setembre preocupa els veremadors

La verema d’enguany avança de manera diferent segons territori i hi ha zones que han entrat més quantitats de raïm que d’altres. L’agost es va estendre la queixa entre els viticultors de la falta d’aigua, que estava provocant un menor engreix del gra i fins i tot, en moltes parcel·les en van quantificar una davallada de la producció total.

Sigui com sigui, malgrat algunes zones han patit especialment per aquesta manca de pluviometria anual, sembla que l’aigua arriba tard, i aquestes gotes caigudes en les últimes hores, fan que els viticultors es mirin el cel amb preocupació. “No és només la pluja, sinó que és la combinació de l’aigua i la calor, que encara apreta, la que ens genera el neguit”, comenta Anne Cannan al Vadevi. Precisament, aquestes últimes hores ha plogut al Priorat i la previsió, segons Cannan, no és molt esperançadora de cara als propers dies.

“A casa -Clos Figueras- hem començat a entrar els primers raïms blancs i el sirà, i avui hem hagut de parar perquè el temps no ens ha permès entrar a la vinya”. “Estem preocupats, sí, perquè la suma d’aigua i calor és el combinat perfecte per la proliferació de fongs o d’altres problemes a la vinya”.

L’equip de Cellers Tarroné es va veure obligat a parar un parell de dies a primers de setembre. La gerent del celler, Imma Solé, diu que sortosament la pluja no els ha afectat la collita, malgrat van caure uns 40 litres al terme de Batea. Tot i així, afegeix “estem molt atents al cel i a les previsions, perquè encara que caiguen pocs litres, sempre patim per si els grans es poden badar o per les humitats que poden afectar la planta i perjudicar l’estat sanitari del raïm, que fins ara és bo”.

“A la Terra Alta confiem en lo cerç, que sempre eixuga ràpid la humitat, però el dia que fa falta i no bufa, ens fa patir”. De moment, continua l’Imma, estan il·lusionats per la campanya, que en general esperen que sigui de bona qualitat.

Parès Baltà, des del Penedès, compartia fa uns dies a través de les seves xarxes socials que començaven dies de verema al celler marcats per “núvols i pluja” i comparant xifres dels litres caiguts des de primers d’any, amb les registrades aquesta última setmana: “De gener a agost han caigut a Pacs del Penedès +/- 100 litres/m2 i la darrera setmana, +/- 50l/m2“, deien. Sent exactes, i així ho puntualitza el celler penedesenc, a la zona de Sant Martí Sarroca on el celler hi té les vinyes, han caigut de gener a agost 135,3 litres/m2, i els primers 10 dies de setembre, 60,4 l/m2.

“Al Penedès venim d’un any plujós, de gener a l’agost del 2020 es van recollir fins a 470,90 litres/m2 i un atac de míldiu important al territori. Ni tanta ni tant poca”, dirà Marta Ràfols.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa