VadeVi
Preus justos pel raïm, l’eterna reivindicació d’un sector que se sent més vulnerable que mai
  • CA

Ja s’ha donat per començada la temporada de verema 2021. Alguns cellers i territoris catalans ja han entrat els primers raïms al celler i d’altres s’afanyen per fer els controls de maduració que els donaran el moment òptim per fer la collita de cadascuna de les varietats. Un dels aspectes més controvertits de cada campanya està, cada any, en el preu al qual es paga el raïm. Per començar, Codorníu ha confirmat que pagarà 32 cèntims/kg pel raïm convencional i 44 cèntims/kg per l’ecològic.

“És aviat per fer una valoració global, però d’entrada veiem uns preus continuistes respecte l’any passat”, comenta a Vadevi el viticultor Jaume Doménech i cap sectorial de la vinya i el vi de les JARC. Doménech reivindica una repensada general, sobretot perquè la vitivinicultura està patint uns anys extrems per diversos motius: “Venim d’una pandèmia mundial, vam patir una greu afectació pel míldiu la temporada passada, i enguany els ceps estan sotmesos a una forta sequera”, i en aquest sentit, comenta, “teníem esperances que els preus globals poguessin anar una mica més a l’alça“.

De fet, la DO Penedès ha anunciat que els raïms que es comprin per elaborar Clàssic Penedès es podran pagar una mica més que els preus anunciats per Codorníu. Segons han informat en un comunicat, “per poder elaborar una nova anyada dels Clàssic Penedès, es collirà 1,2 milions de quilos de raïm provinent de vinyes del Penedès. Una part del raïm es collirà directament de les vinyes propietat dels cellers, però l’altra es comprarà a viticultors del territori a un preu que oscil·larà entre els 0,60 i els 0,90€ el quilo“.

“La problemàtica amb els preus del raïm ve de lluny, massa, dirà Ton Mata, de Recaredo i president de Corpinnat, i cal un compromís general, cert, però també accions concretes que ajudin a resoldre la situació”. “Nosaltres, afegeix, no comprem vi, i quan comprem raïm ho fem definint un preu mínim assegurat, que enguany està establert en els 70 cèntims per quilo“, comenta a Vadevi. “Tenim un compromís amb el territori i amb el viticultor, a qui cal cuidar més que mai perquè cada cop se sent més vulnerable per múltiples factors, els preus als quals es paga el producte, per exemple, però també els que amenacen el paisatge penedesenc”.

Des de l’AECAVA, Damià Deas avança que és un tema “difícil” perquè el mercat no permet cap tipus d’intervenció des del punt de vista econòmic, però considera que podria ser interessant “incorporar un indicador bàsic per zones, que inclogui estaments homologats pel Departament d’Agricultura que s’ajustin a les especificitats de cada territori, i que ofereixi una eina i un punt de partida per donar valor a tota la cadena”. A nivell particular, i des del celler Vilarnau, comenta que enguany tenen previst pagar per sobre dels 50 cèntims el quilo de raïm.

“No podem acceptar que es pagui per sota del preu de cost”

“Sabem que el problema dels preus és estructural, afegirà Domènech, i que hi ha algunes varietats que en patiran més les conseqüències que d’altres” -fent referència a la tríada de varietats pels escumosos i recordant l’excés de producció i els estocs acumulats de productes-, “però precisament davant la disminució de la producció i l’oferta -que en alguns casos pot suposar la pèrdua d’entre el 40 i 50%- “els preus haurien de pujar“, insistirà. En cap cas, això sí, “s’hauria de permetre que cap quilo de raïm es vengui per sota del preu de cost, i 30 cèntims el quilo podem considerar que està per sota d’aquest preu de cost”.

“Som un dels sectors que més patim el canvi climàtic, i als viticultors se’ns està demanant des de fa temps un esforç important per reduir la petjada, per ser més sostenibles i ecològics…, és important que se’ns cuidi de la mateixa manera que nosaltres cuidem el paisatge”, conclourà el cap sectorial de la vinya i el vi de les JARC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa