VadeVi
Últims dies de verema i primeres valoracions d’una campanya molt marcada per la climatologia
  • CA

La major part dels territoris vitivinícoles de Catalunya ja han entrat bona part de la verema d’enguany i en comencen a fer valoracions. Si bé a trets generals es parla d’una bona anyada, moltes regions coincideixen que ha estat un any molt marcat per la climatologia: sequera més o menys accentuada segons parcel·les, finques o partides, pluges intenses al setembre i algunes pedregades que han fet malbé collites… Sigui com sigui, i malgrat probablement es comptabilitzarà una baixada general en la quantitat recollida, es diu que la collita serà de bona qualitat. Revisem-ho, donant veu al propi territori.

Jordi Rius, secretari de la DO Terra Alta, explica que la verema “gairebé està acabada” i que només falten “algunes varietats tardanes, com la carinyena, el morenillo i el cabernet sauvignon”. Amb tot, recorda ja fa “un mes i mig” que estan veremant perquè “s’esperava molta quantitat i qualitat” però que les darreres setmanes, “les pluges han fet que no sigui la gran collita” que esperaven. Si no hagués estat per això, opina Rius, hauria estat “la millor verema dels últims anys“, però les precipitacions dels darrers dies “han pansit part del raïm”. “El blanc encara”, puntualitza, “però el negre ha patit més”. A Batea i Vilalba, de fet, a més de les pluges s’hi ha sumat la pedregada. “Algun raïm no es podrà ni collir”, explica, i calcula que finalment hi haurà “entre un 15% i un 20% de davallada de la producció”. “Sort de les varietats blanques”, conclou, “sobretot la garnatxa blanca, que ja estava entrada, però on va afectar va afectar molt”.

A les terres de la DO Montsant, per la seva banda, “encara queda alguna cosa” per collir, afirma Pau Sabaté, el seu coordinador. “Al sud ja gairebé estem, queden Cornudella i altres pobles del voltant, però d’aquí una setmana o deu dies ja estarà tot”. Pel que fa a la producció venien de dues anyades amb baixades i aquest cop, espera “farem uns 7,5 milions de quilos, el que era habitual”. Les pluges, és clar, també han afectat aquesta verema. “Ha baixat una mica el grau, ha estat problemàtic”, reconeix, però explica que de seguida que van començar les precipitacions tothom es va reunir i van decidir “accelerar la verema per mantenir la qualitat”.

Verema a la DO Tarragona

A la DO Tarragona la verema ha avançat molt ràpidament. “Tenim un 90-95% de raïm entrat”, diu el seu president, Vicenç Ferré, que afegeix que falten “algunes vinyes altes de garnatxa negra, carinyena, macabeu…”. En aquest cas, com en molts altres, tot i que la verema “semblava tardana” les pluges els han fet accelerar, i algunes varietats “han resistit més que les altres”. Malgrat tot, es mostra satisfet que “el grau mig és molt més bo que els altres anys” i que la combinació de maduració fenòlica i el grau alcohòlic és “més òptima”. Fins i tot explica alguns detalls, com que els ulls de llebre, merlots, cabernets i garnatxa negra “estan sortint molt bé”. “El macabeu també, amb aromes de pera i mango”. A més, també explica que alguns vins de la DO ja estan sortint al mercat perquè s’havien acabat i que estan arribant sol·licituds de qualificació per a l’anyada 2021.

Pel que fa a la DO Conca de Barberà, la seva secretària Elisabet Sáez explica que és de les DOs que van començar més tard la verema i que van, aproximadament, “per la meitat”. De fet, afirma, “hi ha cellers que encara no han entrat res perquè tenen varietats més tardanes” però que altres, en canvi “ja pràcticament estan”. En aquests moments s’estan entrant els cabernets i els trepats i, valora, “el que entra, entra bé”. Tot i que els graus són “lleugerament més baixos que altres anyades”, la situació no és preocupant ja que, de moment, no han tingut “cap petició de fer servir most concentrat rectificat”. En aquest cas, les pluges van “fer una mica la punyeta” però sense causar estralls i, si no passa res, “la verema entrarà força bé, sense problemes de podrit i amb una collita bastant bona”. Encara no s’atreveix, però, a fer una estimació sobre quants quilos acabaran sent.

Pinot Noir de Vins el Cep de la verema 2021 | Maite Esteve

A la zona del Penedès la collita també s’espera bona. El director de la seva Denominació d’Origen, Siscu Olivella, comenta que han tingut “un any difícil“, però que en termes generals “la verema ha anat molt bé”. “És cert que hem tingut un hivern, primavera i estiu secs que han afectat la planta, i que les últimes pluges han fet avançar una mica la collita d’algunes varietats negres, sobretot l’ull de llebre, cabernet i merlot; però en general, comenta, “estem veient una qualitat excel·lent”. En definitiva, diu Olivella, tindrem “una menor producció, però la qualitat dels vins resultants serà molt bona“, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa