VadeVi
Adrià Franco (Lo Racó del Vermutenc): “Els clients em regalen vermut”

El 17 de març del passat any es donava a conèixer el resultat de la votació popular que havia d’escollir la millor vermuteria de Catalunya. La participació va ser altíssima, demostrant que som país de vermuts i vermutaires, que ens agrada compartir el moment de l’aperitiu i sobretot, poder escollir cada cop més entre les begudes aromatitzades amb què prenem les patates i les escopinyes.

Lo Racó del Vermutenc té una carta amb 76 vermuts diferents | Foto: cedida

Aquella votació va convertir un negoci de La Ràpita en la millor vermuteria catalana. Lo Racó del Vermutenc, local regentat per Adrià Franco, ha sabut aprofitar la publicitat que li va donar el reconeixement. Ara, gairebé un any després de la gesta, el negoci va millor que mai: han incrementat l’oferta de vermuts, alguns d’ells premiats als Vinari, hi ha més tapes -hi ha clients que hi van expressament per les patates braves-, i han consolidat una oferta única no només cara al municipi, sinó al conjunt de les Terres de l’Ebre. Els clients, això sí, no són exclusius del territori, sinó que és sovint que atenen consumidors d’altres punts de Catalunya, de Galícia, del País Valencià o fins i tot de Madrid.

“Sempre tenim ple”

“Des dels Vinari hem canviat molt”, cavil·la el propietari del negoci, Adrià Franco. “Hem passat de dos a quatre treballadors a barra”, reforçant l’atenció sobretot durant els caps de setmana que és quan es concentra més clientela. Tenen capacitat per a una cinquantena de persones, però no hi ha dissabte o diumenge que molta gent es queixi de la falta de lloc, “sempre tenim ple”, presumeix Franco.

L’oferta de vermuts es complementa amb tapes | Foto: Lo Racó del Vermutenc

A més a més, també se sent orgullós que cada cop hi hagi més interès i coneixement del món vermuter. “Als inicis molta gent ni sabia com es fa, i ara la gent pregunta i s’interessa pel procés més enllà de gaudir del producte acabat”. “Vull un vermut!, em deien, i jo els responia: blanc o negre? Sec, amarg, més dolcenc…?”. I ha funcionat, diu, perquè ara no només demanen estils concrets, sinó que fins i tot s’atreveixen amb marques d’aquí o d’allà, segons gustos, explica Franco.

A la carta de Lo Racó s’hi pot triar entre 76 vermuts, i si ho demanes, et traurà alguna cosa més que té fora de carta. “Vaig introduint novetats”, diu, i menciona el Macarrilla, o dels Padró, Antich, o altres que va descobrint o li descobreixen. “Hi ha clients que em regalen vermut perquè el tasten en algun lloc i pensen en mi”. “Estic supercontent“, conclou amb gran entusiasme.

La vermuteria està a l’Avinguda Constitució, 30 de La Ràpita i obre tots els dies de la setmana, sobretot en les hores pròximes al migdia.

Clients de la vermuteria disfressats de Pare Noels, amb el propietari al fons | Foto: Lo Racó del Vermutenc

Una vermuteria jove, però arrelada

Lo Racó del Vermutenc va obrir portes a La Ràpita el juliol de 2021. Franco venia del sector de la distribució i el sector vermuter no li era gens aliè. Tant, que, “a casa sempre hi tenia marques diferents, i era habitual que els amics em vinguessin a fer el vermut“. I entre això i que ve d’una terra en què fer el vermut és una tradició molt arrelada, un dia em vaig preguntar, ‘i si obro jo una vermuteria?’, recordava en el moment de recollir el premi a millor vermuteria.

El negoci és jove i malgrat que durant un temps va haver de tancar portes per problemes de salut del propietari, ara s’ha convertit en un dels establiments més vius i actius de les Terres de l’Ebre. “Si algú entra al bar i diu que no li agrade lo vermut, el fem canviar de seguida d’opinió, perquè entre el ventall que tenim segur que trobarà alguna cosa que el convencerà”, deia rient. Tot plegat, mentre s’acompanya algun dels aperitius estrella de la vermuteria com són les braves o els variats com el xanxullo, en el qual es barregen patates gruixudes, olives farcides, piparres, musclos i salsa d’aperitiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa