
!--akiadsense-->
La innovació és la clau de la categoria dels “Vermuts d’altres estils” dels Premis Vinari dels Vermuts Catalans. Si bé hi ha unes categories tradicionals com són els vermuts blancs, els negres i els reserva, hi ha més estils de vermut a Catalunya que es mereixen un reconeixement. En aquest article, en presentem uns quants.
Hi ha vida més enllà del vermut blanc o negre. També existeixen els vermuts rosats. Un bon exemple és el Montseta Rosat de Valls que utilitza cireres en la seva maceració per aconseguir aquest color rogenc brillant. I des del cor del Penedès, els germans Virgili de Casa Berger, han ampliat recentment la seva gamma del vermut més irreverent amb el Bandarra Rosé. Elaborat amb vins de garnatxa, maceren amb fruits vermells i herbes mediterrànies per obtenir aquest suau color rosat. Al paladar, no falten les notes de magrana i maduixetes, vainilla i farigola.
També hi ha vermuts més ataronjats, ambres, com el vermut de Falset des de 1912, que és el resultat de macerar diferents plantes aromàtiques amb vins de garnatxa i macabeu de la zona del Montsant. L’envelleixen en grans bocois de fusta on sempre conserven una part de la mare original, del primer vermut que van elaborar el 1912! Una altra novetat és el Vermut BCN MUT AMBAR, un aperitiu més exclusiu pels que busquen un sabor més cosmopolita i mediterrani. S’elabora al Priorat i és un vermut semi-sec, amb menys dolçor per donar pas a la complexitat dels botànics de la seva fórmula.
I parlant dels “Dry”, d’aquests vermuts més secs ideals per a preparar combinats, hi ha l’autèntic vermut de Reus, el Miró Extra-Dry, sense sucre i molt aromàtic per fer la màgia de qualsevol còctel. També hi ha vermuts amb pocs sucres afegits (entre 30 i 50 gr./l) com els atractius vermuts La Madre, nascuts a la Terra Alta. El seu Dry és un raig de sol per a l’hora del vermut!
Si sou dels que us agraden els vermuts ben amargs, no us perdeu el de la família Padró & Co, el Dorado Amargo Suave. Destaca per l’aportació extra de genciana que li dona uns punts amargs molt intensos.
Barbabianco i Barbarosso són els vermuts més pirates del mediterrani. Creats a Alella Vinícola, el seu elaborador vol reivindicar les varietats típiques de la regió, la pansa blanca i la garnatxa negra. Vermuts més vínics, per servir-se en copa de vi i gaudir de la seva vinositat macerada amb herbes i fruites exòtiques.
Per últim, quan un xef d’alta cuina com és el Paco Pérez s’atreveix a posar mà a l’aperitiu, surten coses tant delicioses com el vermut Miró Rojo Fusión by Paco Pérez. Aquest vermut sorprèn per una maceració addicional amb olives arbequines del Masroig.
La innovació en el món dels vermuts sembla no tenir fi per continuar gaudint-ne. Salut i vermut!