VadeVi
Daura (Venga Monjas): “El vermut és un bon moment per relaxar-se i posar en comú idees”
Xavi Daura, humorista dels Venga Monjas

!--akiadsense-->

Fa 12 anys els barcelonins Xavi Daura i Esteban Navarro van gravar el seu primer vídeo durant un estiu avorrit i van crear Venga Monjas. Des de llavors s’han convertit en referents de l’humor a tot l’Estat, amb un estil irreverent i abraçant l’humor absurd. Han arribat a gairebé 90.000 suscriptors i tenen més de 20 milions de visites a Youtube, organitzen espectacles al teatre i visiten platós de televisió sovint. Amb sèries com Coneix la teva ciutat, en què humoristes coneguts visitaven Barcelona, han marcat època a l’humor d’Internet. Xavi Daura (Barcelona, 1985), que viu a Sant Gervasi, desitja seguir vivint com a humorista amb el seu company durant molt de temps. “M’agradaria fer-ho fins que mori”, afirma.

Fent el vermut amb Tot Barcelona, explica que li agrada molt fer l’aperitiu: “Estic a favor de tot el que sigui menjar i beure al voltant d’una taula. És important seure a fer l’aperitiu perquè és una bona forma de relaxar-se i deixar que flueixin les idees. Ens ajuda a no prendre’s tan seriosament la vida”. Ara bé, afirma que no prenen vermut mentre preparem els guions, però “m’agraden molt la cervesa i el vermut. Molta gent ens pregunta si prenem drogues o alcohol per preparar els vídeos, però no. Si ho féssim seria un desastre”, explica.

Una de les sèries més exitoses que heu gravat va ser Coneix la teva ciutat, on portàveu humoristes a descobrir Barcelona. On portes els visitants per mostrar la ciutat?

Sóc molt bàsic en això… segurament els portaria a passejar pel Port Olímpic.

No els ensenyaries la Sagrada Família?

És que no m’atrau. Està plena de turistes i visualment no em sembla atractiva. Per a algú que estima tant Barcelona com jo és estrany dir això, però és així.

Què t’agrada, doncs, de la ciutat?

Poblenou és una zona a on m’agrada anar a passejar. Té un aspecte western que em crida molt l’atenció. M’encantaria tenir un loft al barri.

Quins acudits es poden fer de Barcelona?

Els barcelonins ens prenem massa seriosament a nosaltres mateixos. Sens dubte el que més gràcia em fa de la ciutat és el comentari “fer un pensament”, ja que demostra que ens rumiem molt les coses.

Posem que sóc un desconegut total dels Venga Monjas. Com m’explicaries el que feu?

Som l’Esteban i jo que fa 12 anys vam començar a gravar-nos fent bromes que després penjàvem a Youtube, que tot just acabava d’aparéixer, perquè els nostres amics ho veiessin. A partir d’aquí vam seguir amb el nostre humor absurd i idiota i amb els anys s’ha convertit en la nostra feina.

La idea de començar a gravar vídeos va sorgir un estiu avorrit. Quin avorriment més fructífer…

Sí. A mi sempre m’ha agradat gravar i preparar curtmetratges, i amb l’Esteban en fèiem sovint. Quan vam veure que podíem fer vídeos i penjar-los a Youtube, va ser un canvi brutal i el vam explotar al màxim. Aquell estiu en vam fer molts i aviat van venir els seguidors, les marques que s’interessaven… i vam veure que podíem viure de Youtube.

Després de 12 anys, com és la relació amb l’Esteban?

És molt madura. Després de tants anys fent l’idiota junts, ara tenim una relació molt seriosa. És interessant treballar junts perquè les idees que tenim es complementen molt bé.

Has dit en alguna ocasió que per definir el vostre humor s’hauria d’inventar una paraula. Quina seria?

No m’atreviria a inventar-me’n una (riu).

La gent entén el vostre humor?

Estem acostumats a gent que ens diu que no els agrada el nostre humor, i sabem que és normal que no l’entenguin. Quan vam treballar a la sèrie Museo Coconut amb Joaquín Reyes, Ernesto Sevilla, Raúl Cimas i companyia, vam aprendre que s’ha de pensar en el públic. Per això a vegades fem vídeos amb un humor més assumible pel públic general.

D’on surt la inspiració?

Qualsevol cosa que fem o diem es pot convertir en un concepte per fer un vídeo. Les idees surten de passar-ho bé amb els amics, ells són els nostres referents.

Heu treballat molts anys plegats i sou un duo molt conegut, però on acaba Venga Monjas i comença Xavi Daura?

Els dos tenim personalitats diferents i discrepem en moltes coses. Ara, si hagués de fer humor sense ell no m’ho passaria bé i seria complicat. L’Esteban em dona un punt de vista que m’ajuda a entendre les idees que tinc.

En quin moment de forma es troba l’humor català?

Durant molts anys va ser innovador, però la situació política ha fet que l’humor hagi de tenir una reflexió i un missatge. Crec que necessitem més ximpleria.

Venga Monjas no fa humor en català…

Els guions i els acudits ens surten en castellà, és veritat. Associem l’humor al castellà. Crec que no s’hauria de tenir problemes en barrejar idiomes quan es fa humor.

De fet, vosaltres ho feu. Afegiu frases en català als guions.

Sí, colem acudits en diverses llengües. Estic a favor de fer broma en la major quantitat d’idiomes possible, perquè això enriqueix l’humor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa