Vinari d’Or en categoria de vermuts negres, i Vinari de plata en categoria de vermuts blancs, daurats, taronges o rosats per a dos dels vermuts de la casa, del Museu del Vermut de Reus.
– Què tenen els Cori, que han seduït el jurat dels Premis Vinari dels Vermuts Catalans 2016?
– D’entrada, i al marge dels guardons que hem obtingut, que n’estem molt orgullosos, voldria remarcar que els Premis Vinari dels vermuts catalans ens aporten prestigi i seriositat a tots els productors de vermut, perquè demostrem que no som una moda passatgera, com molts es pensen. De vermut se’n fa des de fa més d’un segle!
Si he de dir què fa més especial el vermut Cori, penso que és la seva entrada suau, li ho posem molt fàcil, al consumidor, perquè té un punt de dolçor molt marcat que altres vermuts no tenen, matisa el regust amarg que et queda, i que de fet t’ha de quedar, perquè els vermuts són amargs. És una petita revolució que agrada per aquest toc dolç i on s’hi noten els cítrics, sobretot la taronja.
– Aquest punt de dolçor us pot obrir portes a nous consumidors que fins ara no havien descobert el món del vermut?
– Clarament, sí. La primera impressió en consumir una beguda, o qualsevol producte, és decisiva. O et fa enrere i ja no vols seguir tastant-lo, i per tant, no en descobreixes els matisos, o et captiva.
– Dèieu que el vermut mai no ha passat de moda, però durant molt de temps la cervesa li ho ha posat molt difícil…
– És veritat que ara vivim un boom del vermut, que està també associat a nous hàbits de relacions socials que no només passen a la nit, però el vermut mai no ha estat enterrat. Als anys setanta i vuitanta, la cervesa va pràcticament monopolitzar l’espai social de relació que avui comparteix amb el vermut, però les bodegues sempre han seguit produint vermut, des de fa més d’un segle, i han mantingut aquesta tradició. També ha ajudat el fet que anar a fer el vermut encara és sinònim d’anar a una terrassa de bar, picar alguna cosa i fer un beure, sense que necessàriament sigui vermut.
– Ara el vermut s’associa sobretot a modernitat i jovent, només cal veure com han proliferat a les ciutats les vermuteries. Aquest creixement del consum és positiu per a tothom?
– És una bona notícia que noves bodegues facin nous vermuts, perquè això ens estimula a tots a millorar el nostre producte i a treballar per ser els millors. Però és clar, els qui fem vermuts tradicionals amb fórmules molt antigues, com és el cas de les bodegues de Reus, necessàriament hem de treballar amb petites produccions, no podem anar a grans volums com fan algunes marques perquè perdríem la nostra essència.
– El cap de setmana del 28 i 29 de maig se celebra la Fira dels Vermuts a Sant Cugat del Vallès. Allà es podran provar tots els vermuts guardonats als Premis Vinari dels Vermuts Catalans 2016, entre els quals, els Cori. Alguna recomanació especial als visitants?
– Estarem encantats que tastin els nostres vermuts, però encara ho estarem més si tasten tots els vermuts que fem a Reus. Són tots artesanals, d’altíssima qualitat i molt especials, perquè són capaços de combinar l’amargor pròpia del vermut, que tothom espera, amb una entrada dolça molt agradable. Cadascú amb els seus matisos, però ni un sol vermut de Reus no us pot decebre.