VadeVi
Marta Arañó pinta per primer cop amb vermut pels Premis Vinari
  • CA

Obres personalitzades per a cada un dels guanyadors dels Premis Vinari Vermuts 2016 pintades amb el seu propi producte. Això és el que ha fet la Marta Arañó, artista de pintura amb vi que, per a l’ocasió, va canviar el vi pel vermut. En aquesta entrevista ens explica què ha suposat per ella el canvi, quines diferències hi ha entre un producte i l’altre alhora de pigmentar i reconeix que amb el vermut se li obren nous horitzons.

Com ha sorgit la idea de pintar amb vermut? Ho havia fet mai?

He pintat ara amb vermut perquè m’ho van demanar des de l’organització dels Premis. El vermut, com que té sucres naturals, s’enganxa al paper. Així que vaig haver de buscar un suport, com és una escorça de fusta, on el vermut no perd el seu pigment, però la fusta sí que absorbeix els sucres i pigmenta.

I com ha fet cada quadre?

Pensant en cada guanyador he buscat un element que el definís, i he pintat amb el seu vermut, directe de l’ampolla, que porta més alcohol, i també evaporat. De manera que cada premi està pintat amb el seu propi vermut.

Hi ha doncs molta diferència entre pintar amb vi o amb vermut?

Hi ha bastanta diferència amb el vi. La base del vermut és un vi blanc, i amb els tanins del vi negre és molt diferent treballar, sobretot sobre paper. El tanin pigmenta ràpidament, i amb els vermuts costa molt més. A més, li posen herbes aromàtiques, que li dóna un to a fusta. I tot això va adornant el color final. Sobre paper és un to marró clar, mentre que el vermell dels vins és diferent.

Quant triga a fer una obra com aquestes?

A l’estudi estic molt més del que he estat aquesta vegada, perquè em van dir pocs dies abans quins eren els guanyadors. Han estat moltes hores invertides, molta feina, però crec que ha valgut la pena!

I per fer-ne un amb vi, quant pot trigar?

Depèn, perquè puc fer el dibuix un dia però després s’ha d’esperar que s’assequi la tinta per poder posar els tanins un altre dia. Després has de posar una capa, una altra capa… Depèn de l’efecte que vulguis obtenir són molts dies i moltes capes. I aquesta és una mica la gràcia, perquè estem treballant amb un element natural, no és una pintura. Em dec al producte natural.

Li pot donar colors diferents?

No, cada vi té el seu pigment. Si és un cupatge té un pigment, i si a aquest cuptatge hi predomina una varietat o una altra, el color canvia. Però jo mai els toco amb res. O treballo amb vi directe de l’ampolla o amb vi evaporat, i com que un té més color que l’altre, donen pigments diferents. Amb això jugo jo per donar els volums, etc.

Ara que el vermut s’ha posat de moda, potser té una nova sortida pintant quadres amb aquest producte?

Sí. Vistos els resultats, estic molt contenta, i penso que és una porta més que s’obre.

Marta Arañó impartirà un dels tallers de la Fira dels Vermuts de Sant Cugat el cap de setmana del 28 i 29 de maig per a tots aquells que vulguin aprendre a pintar amb vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa