Vermut Miró Gran Reserva, millor vermut de Catalunya 2021

El restaurant Vermuts Rofes de Reus acull l’acte de lliurament dels 7ns Premis Vinari dels vermuts catalans

El jurat ha avaluat els 68 vermuts participants en aquesta edició dels Premis Vinari i s’anuncien quins són els millors vermuts catalans de l’any. Els Premis Vinari 2021 han fet públics aquest migdia, en un acte presentat per l’actor Fermí Fernández al restaurant Vermuts Rofes, el nom dels vermuts guanyadors d’aquesta setena edició. El millor vermut català de 2021, el que ha estat puntuat amb la màxima nota, ha estat per Vermut Miró Gran Reserva, també mereixedor de la medalla Gran Or en la categoria dels vermuts reserva. Un vermut roig de nova creació de la marca Miró que acaba de treure al mercat i està fet amb una base de vi de moscatell i fa un envelliment amb vins generosos de l’estil del Porto.

A banda dels vermuts reserva, també s’ha premiat els millors blancs, negres i d’altres estils innovadors -que inclouen per exemple, vermuts rosats, extrasecs, etc.-. Enguany, la jornada de tast professional va organitzar-se el passat 10 de maig a la Casa Navàs de Reus, seguint totes les recomanacions sanitàries per fer-la amb seguretat, i esdevenint el primer acte que s’organitzava amb una successió de fires i degustacions sobre el territori per tal de promocionar i donar a conèixer els nous vermuts.

Ester Bachs, directora dels Premis Vinari dels vermuts catalans, apunta que “en aquesta 7a edició hem vist una eclosió de nous vermuts i noves marques, fent que aquesta hagi estat l’edició més nombrosa del concurs, fins avui. I això ens ha dut també a portar-los pel territori en un format de fira popular, amb la participació dels elaboradors, i que repetirem a la tardor, amb els guanyadors d’aquesta edició. Uns actes que han permès als consumidors descobrir i tastar com si fossin el mateix jurat del certamen i triar quins són els seus vermuts preferits, d’una manera amena i formadora”.

A més a més, continua Bachs, “els vermuts servits en ampolles neutres, sense saber la marca ni el preu, han sorprès molt als ciutadans de Palamós, Tossa de Mar, Cambrils i El Masnou, on l’experiència del consumidor ha sigut un èxit en totes les poblacions. Els Premis Vinari pretenen difondre i arribar al públic final, donant a conèixer el vermut català, beguda de llarga tradició a casa nostra i amb un important arrelament a Reus com a capital”.

El llistat de premis és el següent: 

Vermuts Blancs 

Vinari Gran Or: Yzaguirre Clásico Blanco, Bodegas Yzaguirre

Vinari d’Or:

  • Dos Déus Origins White, Priorat B&D Lab
  • Casa Mariol Blanc, Celler Mariol

Vinari de Plata:

  • Olave Blanco, Olave Vermouth
  • Marnuthem, Marnuthem

Vermuts Negres

Vinari Gran Or: Dos Déus Origins Red, Priorat B&D Lab

Vinari d’Or:

  • Casa Mariol Negre, Celler Mariol
  • Padró & Co. Rojo Clásico, Padró i Familia
  • Cisa Negre, Vermouth Cisa

Vinari de Plata:

  • Cori Negre, Museu del Vermut
  • Antich Original Eco, Maieutiké Winery
  • Lo Traguet de Sant Eloi, Car Vinícolas Reunidas S.L.
  • Rojo Iris, De Muller

Vermuts Reserva

Vinari Gran Or: Miró Gran Reserva, Vermuts Miró

Vinari d’Or:

  • Perucchi Gran Reserva, Perucchi 1876
  • Olave Reserva, Olave Vermouth
  • Dos Déus Reserva, Priorat B&D Lab

Vinari de Plata:

  • Pedro Masana Reserva, Bodegas Pedro Masana
  • De Muller Reserva, De Muller

Categoria de Vermuts Innovadors

Vinari Gran Or: Dos Déus DIP Fumat, Priorat B&D Lab

Vinari d’Or:

  • Padró & Co. Dorado Amargo Suave, Padró i Familia
  • Perucchi Gran Reserva Selección Especial·Brandy Cask Finish, Perucchi 1876

Vinari de Plata:

  • Yzaguirre Selección 1884, Bodegas Yzaguirre
  • Xalar, Coca i Fitó

Premi a la Millor Etiqueta, amb el suport de Gràfiques Varias: Vermut Xalar de Coca i Fitó.

Tot i que els tastos dels vermuts s’han realitzat tots a cegues, hi ha un premi que s’ha triat a ampolla vista. El Premi a la Millor Etiqueta ha sortit de les votacions entre el públic participant a totes les fires del territori i un jurat especialitzat. L’etiqueta guanyadora ha estat pel vermut Xalar del celler Coca i Fitó, per la seva aposta de disseny revelador i alegre. Vestit amb una ampolla de vidre ondulada i transparent per realçar el color del seu vermut ambarí, l’etiqueta llueix un estil modernista. En la il·lustració podem contemplar una figura d’una dona gaudint del vermut i els botànics que utilitzen per elaborar-lo, un nou estil que fusiona vi blanc i mistela de garnatxa de Gandesa. 

Millor vermut per a còctels: Dos Déus DIP Fumat, de Priorat B&D Lab.

El vermut és un ingredient habitual en el món de la cocteleria | E.B.

El nou Dos Déus DIP Fumat, el protagonista del còctel “Tarraco DIP” 

El vermut és un producte present de sempre en l’elaboració dels còctels. Per això, des del primer any s’ha demanat la complicitat del Club del Bàrman de Catalunya perquè triï, d’entre els participants, quin és el millor vermut per a còctels. Enguany, el premi ha estat pel Dos Déus DIP Fumat, un innovador vermut de Priorat B&D Lab que recorda als tocs fumats dels millors whiskies escocesos. Amb ell, la millor bàrman de Catalunya, Mariona Vilanova, ha elaborat el còctel Tarraco DIP en sintonia amb els seus aromes i maridatges. 

El còctel, que juga amb el nom de l’origen del vermut Dos Déus, s’elabora a partir dels següents ingredients

  • 3,5 cl.  Vermut Dos Déus Dip
  • 2 cl.      Licor Cassis             
  • 0,50 cl. Licor Butterscotch
  • 1 cl.      Licor de Yuzu 

ELABORACIÓ: Abocar tots els ingredients en un got barrejador i servir la barreja en un got ‘on the rocks’ amb glaçons de gel. Aromatitzar el còctel amb un twist de mandarina (o taronja) i una rodella deshidratada de taronja sanguina.

NOTA DE TAST:  És un aperitiu subtil però amb personalitat. Una festa al paladar. Cada ingredient aporta el seu punt: el cassis li dona aquest color vermellós potent, sanguinolent; el licor de galeta de mantega (butterscotch) és un maridatge que li funciona molt bé; i, el cítric del yuzu, trenca la dolçor i intensifica el sabor. 

Nou comentari