El vermut fet amb sake
El vermut fet amb sake | Cedida

!--akiadsense-->

Així de sorprenent neix el nou “Berumotto” el vermut elaborat amb sake enlloc de vi per Antoni Campins, propietari de la marca de sake català “Seda Líquida” i president de l’Institut Europeu del sake. I a Vadevi ens encanta per la quantitat de possibilitats que li troba a aquesta beguda tradicional japonesa, amb total llibertat per crear amb ella a Catalunya i reinventar-la any rere any.

Per ell, que és fill del Priorat, sap que la beguda alcohòlica japonesa més popular és el sake, i la catalana, el vermut. Està clar que per un català enamorat del Japó creuar-les era un exercici fàcil. Aquest és el cas del nou vermut que Campins té pendent de presentar públicament, pausada per la pandèmia, tot i que ja es poden trobar les primeres ampolles al mercat.

Campins explica que a Tuixent (Alt Urgell), on té el celler o millor dit Kura, “és la vall de les trementinaires, aquelles dones del segle XIX que es dedicaven a preparar medecines, ja que en aquella època hi havia pocs metges. A l’hivern, sortien de la vall de Tuixent per anar als grans mercats de província (Barcelona, Tarragona…) i es dedicaven a curar els mals de la gent gràcies a les plantes remeieres que recol·lectaven a la vall i la serra del Cadí. Aquestes dones estaven molt ben considerades i tornaven a la primavera a Tuixent carregades de diners, i d’aquesta manera, ajudaven a l’economia agrícola del poble”.

Un vermut que ret homenatge a aquestes trementinaries, que neix de la recepta de la família Campins del Priorat, on elaboraven un vermut i que va adaptar amb les herbes remeires (com el donzell, farigola, camamilla, romaní, hibisc, mil en rama i amb espècies dolces com la canyella, la nou moscada, cafè, entre d’altres), quaranta dies de sol i serena, i enlloc de barrejar-ho amb vi, ho fa amb el seu sake “Sugoi”. Treu dues versions, el vermut blanc, amb una mica de sucre i, el negre, que a més li afegeix caramel.

La família Berumotto, el vermut fet amb sake
La família Berumotto, el vermut fet amb sake | Cedida

!--akiadsense-->

“És únic al món”. Potser al Japó existeix alguna marca de vermut -el qual se’n diu Berumotto allí-, però també el fan amb vi i no amb sake. Un dels ingredients més importants del sake és l’aigua, que li dona el caràcter i com més dura millor, la de Tuixent a més té molta mineralització, i arròs koji, fermentat. Ara ja produeix el seu propi arròs al Delta de l’Ebre, i es pot dir que la producció arriba al seu punt àlgid de proximitat.

Campins el defineix com un vermut ple d’interessants matisos i molt saborós, agradable i fàcil de prendre, que se serveix com un vermut tradicional. A ell li encanta amb dues o tres olives farcides i ben fred!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa