No ens calen excuses per dedicar-nos un moment ‘còctel’, sobretot si tenim els ingredients idonis per poder crear i elaborar combinacions saboroses que, sobretot, siguin molt fàcils de fer. Compartim quatre propostes que han nascut utilitzant el vermut com a ingredient base i que han ideat i creat experts professionals del Club del Bàrman de Catalunya a partir de productes premiats als Premis Vinari, el concurs de vermuts catalans.
Còctel ‘donzell’

Si es vol un còctel amarg i alhora refrescant i amb sabors mediterranis, preneu nota d’aquest nom, ‘donzell’ i dels ingredients que heu de tenir a mà. Recordeu, per cert, que el donzell o l’absenta és la planta imprescindible per elaborar i determinar el sabor característic al vermut.
Ingredients:
- 30 ml. Vermut Miró Gran Reserva Especial
- 25 ml. Vermut Cisa Blanc
- 15 ml. Bonanto – Ultimate Aperitivo
- Twist de llimona
Elaboració:
Posar un parell de glaçons en un got ample i afegir-hi tots els ingredients. Barrejar-ho tot bé i aromatitzar amb un twist de llimona.
2. El còctel ‘Nikte’

En la mitologia grega Nykte és la deessa de la nit. I aquest és un còctel del qual els elaboradors diran que “ajuda a obrir i despertar amb alegria la nit”. El descriuen, a més a més, com un combinat refrescant i fàcil de beure.
Ingredients:
- 4 cl Vermut Miró blanc
- 2,5 cl Gin Nut Clitoria
- 1 cl Llima Rose’s
- Gotes Bitter Lemon
- Llima
Elaboració:
Tots els ingredients es barregen en un got ample i s’incorporen un parell de glaçons. Aromatitzar amb un twist de llima i decorar amb espirals de cítrics.
3. Còctel ‘Brameta’

El nom d’aquest còctel respon a les inicials de l’acrònim del poble originari del vermut Myrrha, Bràfim, i de la menta i taronja que també porta la seva recepta per fer-lo més balsàmic. Amants de la ratafia, aquí junt amb el vermut us donarà un còctel que juga amb els dolços i amargs amb molt d’estil.
Ingredients:
- 6 cl de vermut Myrrha
- 2 cl de brandy del Penedès
- 1 cl de licor de taronja
- 1 cl de ratafia
- Twist de taronja
- Branca de menta fresca
Elaboració
Preparar un got barrejador i molt de gel. Afegir tots els ingredients servir-lo amb un got tumbler mitjà, aromatitzat amb la pell de taronja i les fulles de menta.

4. Reddis *Spiritus**
Amb aquesta recepta el Club del Barman volia homenatjar a l’“Esperit de Reus”, ciutat vermutera per excel·lència. En aquest cas, ateneu bé que per elaborar el combinat cal una mica més de preparació prèvia. S’elabora en un got de barreja i servit en un Old Fashioned amb gel. Perfumem l’interior del got de barreja amb licor d’avellanes mitjançant la tècnica de l’In & Out i hi podem afegir la resta de begudes:
Ingredients:
- 2 cl. de Ratafia dels Raiers
- 3 cl. de Ginebra Star Bombay
- 5 cl. de Vermouth Olave Reserva Especial
Abans de prendre’l, ho aromatitzem amb una branca de farigola llimonera i decorem amb una avellana pelada.