VadeVi
Quatre maneres de prendre el vermut, quatre maneres de ser
  • CA

se–>

Olives, llimona, taronja, gel o sifó són alguns dels elements que utilitzem per tunejar el vermut. De fet no hi ha regles. L’única norma imperativa és passar-s’ho bé fent l’aperitiu. A partir d’aquí cadascú sap com li agrada i les maneres de prendre’l són molt diverses, de la mateixa manera que també ho són les maneres de servir-los als bars.

Però darrera cada una d’aquestes variants hi ha trets de la personalitat de cada un o si més no preferències clares perquè en funció de si li posem o no taronja, per exemple, posarem l’accent en un aspecte del vermut o no.

Amb got ample, gel i algun cítric

Si et prens el vermut així, segur que ets una persona pràctica i molt cool. Estàs a la moda i la moda diu això. Potser el vermut t’agrada suavitzat i el gel ajuda a aigualir-lo una mica. I el cítric (normalment llimona pel vermut blanc i taronja pel negre), li dona un punt de frescor i a més ressalta alguns dels botànics amb els que s’ha elaborat. És com li agrada al professor Merlí. O millor dir a l’actor que li va donar vida, Francesc Orella. Ho explicava en aquesta entrevista. A més aquesta manera de prendre el vermut té un component estètic claríssim. Els experts afirmen que en cap cas desmereix el vermut, però el que ningú pot negar és que un got ample amb gel, amb el color de la taronja és molt bonic i fa molta patxoca a la taula d’una terrassa.

Amb got ample, gel i oliva

El got ample i el gel és modern, però les olives són antigues. Si és així com et prens el vermut segurament ets una persona de contrastos. D’una banda perquè és barrejar tradició amb modernitat, però d’un altre pel gust. I és que el gel, com dèiem agualeix el vermut i li treu intensitat, però l’oliva (normalment farcida d’anxova) és salada i li aporta un gust més fort. Per això és una barreja curiosa o una mica contradictòria. Si bé no especifica el tema gel, sí que Matthew Tree, asegura que el vermut sempre se’l pren amb oliva.

Got gran amb sifó, sense gel

Si prens el vermut així, bàsicament ets una persona pàctica. T’agrada el vermut i el sifó et permet allargar la beguda sense que acabi de perdre el gust que li és propi. El gas i el punt d’amarg que també té el sifó potencia el gust del vermut, però dura més al got, i permet fins i tot fer glops més grans. Als bars és difícil de trobar com deia Toni Soler en aquesta entrevista.

Amb got petit i sense res

Si et prens el vermut així ets un purista. Pacient, romàntic i potser, i només potser detallista. T’agrada el vermut i el que vols és gaudir-lo al màxim. Ni gel, ni cítrics, ni sifons. Res. Això et permet apreciar al detall el primer gust amarg i el regust dolç que li és propi i fins i tot potser t’ho passes bé intentant identificar alguns dels botànics que s’han utilitzat en l’elaboració. A més indica que si més no en aquell moment vols apreciar el vermut en tota la seva plenitud.

Segur que n’hi ha més, perquè n’hi ha tantes com maneres de ser. T’has identificat?

Si t’agrada el vermut cada dissabte a Vadevi trobaràs informacions sobre aquesta beguda tan nostra. Actualitat sobre nous vermuts, curiositats i informació pràctica. Perquè a nosaltres també ens agrada el vermut i per això organitzem els Premis Vinari dels Vermuts catalans, l’únic concurs de vermuts que hi ha a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa