Artium, la cooperativa d’Artés, és un celler innovador en moltes coses. Comença la seva trajectòria en el món del vi el 1908, en la regió del Pla de Bages. Són els primers, com a cooperativa, a elaborar cava (des de 1949), i també són els precursors d’entendre i embotellar aquesta varietat local de la zona, el picapoll. Un deure de protegir la varietat, perquè no desaparegués del tot.

Anna Berenguer, enòloga i gerent de la cooperativa, explica que als anys 70 ja feien un vermut més rústic, a partir de vins de cupatge amb la varietat de picapoll, entre d’altres. I recuperant la fórmula dels anteriors socis, i entre ells, de la inquietud del seu pare, Víctor Berenguer, també enòleg, han treballat l’adaptació d’aquest vermut 100% de picapoll blanc. Ara, amb la collita de 2014, posen a la venda l’Artium Vermouth de Picapoll, en ampolles de 0,50 cl. i a un preu de 7,50 € a la seva botiga online, a la cooperativa i per a restauració.

Com és el vermut de picapoll?

Pretén ser un producte introductori, per a aquells que no volen un vermut tan contundent per a iniciar-se en el seu gust. És un primer pas per atraure el públic, busquen uns sabors més suaus, d’estil més femení, destacant la fruita de la varietat i el seu potencial aromàtic. La maceració de l’extracte del vermut s’ha fet amb herbes i espècies naturals com el donzell, la camamilla, pell de taronja, entre d’altres, i la part dolça, l’aporta únicament la sacarosa.

Un vermut que es pot prendre sol, com a copa o aperitiu, amb sabors florals i afruitats, de flors de saüc, poma, pera i préssec. Molt fresc i amb el toc just d’amargor en boca, que ens recorda, que al cap i a la fi, és un vermut ben original.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa