VadeVi
La 17a edició del Tast per Parelles corona nous campions a Madrid

El passat 23 de març del 2025, el Reial Casino de Madrid va acollir la 17a edició del prestigiós concurs de tast a cegues per parelles organitzat per Vila Viniteca. Aquesta competició, una de les més esperades del sector, reuneix aficionats i professionals del vi d’arreu del món, posant a prova les seves habilitats per identificar vins de diferents regions, anyades i elaboradors.

Amb una selecció de vins excepcional i una participació altament competitiva, aquesta edició ha tornat a demostrar per què el Tast per parelles s’ha convertit en una cita ineludible dins del calendari vinícola. L’emoció, la tensió i el talent dels concursants van estar presents durant tota la jornada, fent d’aquest esdeveniment una autèntica celebració del vi i la seva cultura.

Un tast previ d’alt nivell

La fase prèvia del concurs va ser una autèntica prova de foc per als participants, que es van enfrontar a una selecció de set vins que cobrien una gran diversitat d’estils, regions i mètodes d’elaboració. Aquests van ser els vins tastats en aquesta primera etapa:

  • PSI 2021, Ribera del Duero
  • La Grange des Pères 2018, Languedoc-Roussillon
  • Buçaco Branco Místico 2017, Portugal
  • Jacquesson La Cuvée 742 Dégorgement Tardif, Champagne
  • L’O de L’Origan Brut Nature Edició 13, Cava
  • Ca’ Del Bosco Annamaria Clementi 2014, Franciacorta
  • Alvear Pedro Ximénez 1927, Montilla-Moriles

Els participants havien d’identificar amb la precisió més gran possible cada vi, incloent-hi la seva procedència, la varietat de raïm, l’anyada i el productor. Aquesta tasca, que requereix un entrenament constant i una gran capacitat de memòria olfactiva i gustativa, va resultar especialment complicada a causa de la qualitat i la singularitat dels vins seleccionats.

Una final plena d’excel·lents referències

Les millors deu parelles de la fase prèvia van passar a la gran final, on van haver d’enfrontar-se a una nova selecció de set vins que van posar encara més a prova els seus coneixements i sensibilitat sensorial. Els vins escollits per a aquesta fase final van ser:

  • Agrapart & Fils Terroirs Blanc de Blancs Extra Brut, Champagne
  • Sandhi Romance Chardonnay 2022, Califòrnia
  • Pazo Barrantes Gran Vino Albariño 2021, Rías Baixas
  • Paternina Gran Reserva 1962, Rioja
  • Te Mata Coleraine 2021, Nova Zelanda
  • Château Latour Les Forts de Latour 2018, Bordeus
  • Marchesi Antinori Solaia 2020, Toscana

La diversitat d’orígens i l’alt prestigi d’aquestes referències van fer que la final fos una autèntica batalla entre coneixedors experts. Els participants van haver d’aguditzar tots els seus sentits per intentar reconèixer vins icònics de regions tan distants com Califòrnia o Nova Zelanda. Ara bé, també havien de dominar perfectament els productes de més proximitat, com per exemple, vins d’Itàlia i fins i tot espanyols. A més, la inclusió de vins de llargues anyades, com el Paternina Gran Reserva de 1962, va suposar un repte afegit per als concursants.

Els guanyadors de la 17a edició

Després d’una jornada intensa i plena d’emoció, la classificació final va quedar de la següent manera:

  1. Maxime France i Pierre Citerne
  2. Peter Arijs i Stijn Verleyen
  3. Alberto Botía González i Eduardo Dequidt Herrero

La parella guanyadora, formada per Maxime France i Pierre Citerne, va demostrar una habilitat extraordinària a l’hora de reconèixer l’origen i les característiques dels vins, consolidant-se com una de les duples més destacades del panorama internacional.

Espai del concurs 'Cata por parejas' organitzat per Vila Viniteca / Cedida
Espai del concurs Tast per Parelles organitzat per Vila Viniteca / Cedida

El Tast per Parelles, un concurs de referència

El Tast per Parelles de Vila Viniteca s’ha convertit en un esdeveniment clau en el sector vinícola, no només per la seva exigència i rigor, sinó també pel seu caràcter dinàmic i col·laboratiu. El fet que la competició es dugui a terme en parelles afegeix un component estratègic i emocional que el diferencia d’altres concursos de tast.

A més, el prestigi dels vins seleccionats cada any contribueix a consolidar la reputació d’aquest esdeveniment com un dels més importants a escala mundial. La selecció d’enguany ha combinat grans clàssics amb vins de regions emergents, oferint una perspectiva àmplia del panorama vinícola actual.

Per als participants, el concurs és molt més que una competició: és una oportunitat per compartir coneixements, conèixer altres apassionats del vi i, sobretot, posar a prova la seva capacitat de tast. No és estrany que, any rere any, professionals i aficionats de tot el món esperin amb il·lusió la convocatòria d’aquest esdeveniment tan especial. De fet, la gran expectació d’aquesta edició es va fer evident quan les inscripcions es van esgotar en només tres minuts.

Amb aquesta 17a edició, Vila Viniteca reafirma el seu compromís amb la cultura del vi i la difusió de la passió per la degustació. Sens dubte, aquest concurs continua sent una de les millors maneres de celebrar el vi en la seva expressió més pura i exigent. Els amants del món del vi ja esperen amb candeletes l’edició de l’any vinent, que tindrà lloc a Barcelona.

Més notícies
Notícia: Torna Vijazz, el festival que combina els millors vins amb la millor música
Comparteix
L'esdeveniment se celebrarà a Vilafranca del Penedès del 4 al 6 de juliol
Notícia: Vermouth Miró Gran Reserva es corona com el millor vermut de Catalunya 2025
Comparteix
La tradició i innovació de la beguda catalana brilla amb força a la gala dels Premis Vinari a la Cambra de Comerç de Reus
Notícia: Aquests són els millors vermuts del 2025
Comparteix
El Vermouth Miró Gran Reserva, de Vermouth Miró és el millor vermut de Catalunya en l'onzena edició dels Premis Vinari de Vermuts
Notícia: Revolució a la vinya: robots, drons i vehicles automatitzats
Comparteix
La Wine Innovation Week posa de manifest com el món del vi i la vinya avancen cap a un futur més digital i sostenible

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa