VadeVi
5 llibres per maridar amb vins: recomanacions literàries de copa

“La lectura d’un bon llibre és un diàleg incessant en què el llibre parla i l’ànima respon.” Amb aquestes paraules, el novel·lista francès André Maurois descrivia el plaer de la lectura i la capacitat dels llibres de transportar-nos a nous mons sense moure’ns del lloc.

Des de Vadevi proposem una experiència literària perquè, en els mesos vinents, la lectura esdevingui un viatge sensorial únic: maridar literatura i vi. Per aconseguir-ho, comptem amb l’expertesa literària de Muntsa Fernández, fundadora de La Llibreteria de Gelida, que ha seleccionat cinc llibres imprescindibles per a aquest any. I amb l’assessorament de Esther Millas, sommelier i directora comercial de Montrubí, que ens suggereix el vi perfecte per acompanyar cada lectura.

Els ignorants, d’Étienne Davodeau & Les Arracades de la Mar (Enlaire Vins)

Aquesta novel·la gràfica ens endinsa en l’univers del vi des de la perspectiva d’un autor de còmic que s’inicia en el món vitivinícola al costat de Richard Leroy, un viticultor que gairebé mai no ha llegit còmics. Una història de descobriments i passions compartides: Per què algú decideix dedicar la seva vida a escriure i dibuixar llibres o a produir vi?

Segons Millas, el vi ideal per acompanyar aquesta lectura és Les Arracades de la Mar, del celler Enlaire Vins. “És un llibre que t’embolcalla i, sense adonar-te’n, has passat la tarda atrapada en la seva història. Per això, recomano maridar-lo amb aquest vi taronja fermentat en àmfora que, com el llibre, és una experiència sensorial i narrativa.” Un vi que ens convida a descobrir nous matisos a cada copa i a cada pàgina.

Les closques, de Laia Viñas & Edetària (Finca Terrenal)

“Al pare li faltava mig pulmó. L’hi havien tret en un hospital enmig de les muntanyes, perquè li creixien arbrets a dins que arrelaven i no el deixaven respirar.” Aquesta novel·la, ambientada entre el Delta de l’Ebre i Barcelona, ens mostra la relació entre un pare i la seva filla després d’anys de distància. Una història de retrobaments i records.

Segons la sommelier, el vi ideal per acompanyar aquesta lectura és Edetària perquè “té mineralitat i estructura, cosa que reflecteix el paisatge del Delta de l’Ebre”. Destaca que l’entrada càlida i el final fresc del vi en boca connecten amb la relació entre els protagonistes, que comença amb incertesa però es transforma en una harmonia profunda.

Lliçons de química, de Bonnie Garmus & Gaintus Vertical (Montrubí)

Es tracta d’una novel·la protagonitzada per Elizabeth Zott, mare soltera i reticent estrella del programa de cuina de televisió més seguit dels Estats Units. Des dels fogons, Zott té un repte que va més enllà d’ensenyar a cuinar i és qüestionar-se la igualtat de gènere i trencar amb l’establert.

Llibres
Imatge d’una llibreria

Per aquesta novel·la, Millas proposa Gaintus Vertical, un vi elaborat amb sumoll, una varietat recuperada amb acidesa vibrant i una elegant complexitat. “La seva naturalesa rebel i única marida a la perfecció amb la personalitat d’Elizabeth Zott”, assegura la sommelier. De fet, per a Millas, la dificultat per aconseguir l’equilibri perfecte de la varietat sumoll reflecteix l’esperit de la protagonista, que, tot i els reptes i les adversitats, aconsegueix reinventar-se i trencar els esquemes.

Cavall, atleta, ocell, de Manuel Baixauli & Cava Vintage Rosé Pere Ventura

Què fer davant de l’adolescència? Aquest llibre explora la complexitat de les relacions paternofilials i la lluita per superar els obstacles de la vida. Ens submergim en el món d’un pare que lluitarà amb totes les eines possibles per salvar de l’apatia aquell qui més estima.

Per acompanyar la lectura, l’experta en vins recomana fer un bon glop d’un cava de pinot noir, “que aporta elegància i profunditat amb les seves notes de fruits vermells, brioix i una fina bombolla que evoca lleugeresa i moviment”. Un maridatge que recomana per equilibrar la introspecció del text amb la vivacitat i complexitat del vi, “convidant a llegir i brindar al ritme de les paraules”.

Lo mig del món, de Roser Vernet & Rocarella (DOQ Priorat)

De vegades és més difícil acomiadar-se del lloc on has viscut durant anys que de les persones que n’han format part. Quin pes té el lloc on vivim? Quin és el nostre espai segur? Aquest llibre explora el vincle entre les persones i el seu territori, amb el Priorat com a epicentre.

Per aquest motiu, Millas recomana el Rocarella, un vi que transmet l’essència del Priorat, “amb notes de fruita madura i espècies que complementen la profunditat del text i el seu amor pel paisatge”. Afegeix que la seva estructura elegant i les notes de fruita madura i espècies subratllen els sentiments i les experiències dels personatges.

Més notícies
Notícia: Comença la recerca de la Millor Vermuteria de Catalunya 2025
Comparteix
Busquem aquell establiment que converteix l’hora del vermut en una experiència inoblidable
Notícia: Comença l’11a Edició dels Premis Vinari dels Vermuts Catalans
Comparteix
La ciutat de Reus, fidel a la seva tradició vermutera, tornarà a ser l’escenari d'aquest concurs
Notícia: El vi corona 2024 amb un augment del consum del 2,5% a l’Estat
Comparteix
La xifra que s'enfila fins als 9,9 milions d'hectolitres, és la més elevada des de l'interanual d'octubre del 2022 | Catalunya és responsable del 10,3% del volum del mercat
Notícia: Acaba la Wine Paris 2025 amb poca participació catalana
Comparteix
La capital francesa ha acollit un nou esdeveniment del vi que prometia marcar les noves tendències i ser l'epicentre de centenars de reunions de negocis | Només una vintena de cellers de Catalunya hi han acudit

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa