VadeVi
Així pensa la premsa internacional sobre els vins catalans
  • CA

Una cinquantena de nacionalitats d’arreu del món s’han reunit aquests dies a Luxemburg coincidint amb la celebració de la 28a edició del Concurs Mundial de Brussel·les. Una cita durant la qual s’han tastat a cegues i avaluat poc més 10.000 referències -xifra superada per primer cop en la història del certamen- al llarg de vuit jornades entre els dies 18 i 26 de juny al Parc Hotel Alvisse de la capital europea.

S’han tastat vins d’arreu. També de catalans, procedents de diverses regions vitivinícoles. El vi que neix de Catalunya es reconeix, internacionalment, per la seva diversitat, per varietats autòctones com la garnatxa i la carinyena, i sobretot per les bombolles. De fet, davant la pregunta de ‘què coneixes i destacaries del vi català?’, diversos periodistes o comunicadors assistents a l’esdeveniment han coincidit en una mateixa resposta, gairebé de manera unànim: el Cava. Un producte internacional, s’ha fet un nom al mercat internacional i representa, segons moltes veus, la Catalunya vitivinícola. Entre les respostes, també hi ha mencions al Priorat, a l’Empordà, al Penedès i a la Terra Alta.

El periodista i professor Pascal Jassogne, de Bèlgica, comenta que precisament al seu país el cava hi té una presència molt destacada, sent tradicionalment un dels principals exportadors del producte a nivell europeu. “Existeix una oferta molt àmplia de caves de tot tipus d’elaboracions i preus per poder escollir el que més ens agrada”, comentarà al Vadevi. “I crec que és un dels productes que més representen Catalunya a nivell de vins”, afegeix.

Pawel Gazierek és propietari d’un diari de vins, d’una agència de viatges enoturístics i importador de vins a Polònia. “Fa vint-i-cinc anys que vam començar el projecte, i entre les primeres marques hi havia referències de Catalunya”, comenta. En aquest cas, van començar amb les bombolles de Josep Masachs i van continuar, i encara segueixen, important caves de Mont-Marçal. “M’agraden molt els vins catalans“, diu, destacant els del Priorat i de l’Alt Empordà, “i naturalment, Cava, que considero que és l’escumós amb la millor relació qualitat-preu del món”.

“Avui a la nostra taula hem tastat vins catalans”, diu Elsa Fuger, sommelier i comunicadora d’origen mèxico-suís, “i en general han estat rondes que han sorprès el jurat molt positivament”, comenta. “En una primera ronda hem tastat escumosos, que crèiem era xampany, i ha resultat ser Cava” dels quals, afegeix “ens ha cridat molt l’atenció -en positiu- la frescor, la bona acidesa i unes notes finals molt elegants”. En una segona, ara de vins negres, han tastat a cegues diverses mostres de vins de la Terra Alta: “Garnatxa fina, garnatxa peluda…, hem trobat anyades 2018, 2019 amb molt gran potencial, ben elaborats…, diria que han estat dels millors vins que hem avaluat aquest matí”.

Per cert que Fuger també menciona que a Suïssa, on viu i treballa actualment, hi ha una creixent demanda i “un creixent interès” per una marca catalana, la penedeseca Parès Baltà, i per alguns vins del Priorat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa