VadeVi
Albet i Noya entra a l’elit d’empreses sostenibles amb el segell B Corp

La sostenibilitat va molt més enllà d’utilitzar pràctiques que tingui cura del medi ambient. En molts casos també comporta canvis en l’estructura empresarial i de personal, tot per aconseguir que l’empresa tingui millors condicions, tant socials com ambientals i econòmiques. Ja són moltes les empreses que busquen noves maneres de presentar-se al món, sigui per convicció de la gerència o per canvis en les tendències dels consumidors, que en els últims anys valoren encara més les pràctiques sostenibles de les empreses. El celler Albet i Noya sempre ha estat molt ben posicionat a escala ambiental, ja que van ser la primera empresa vitivinícola a l’Estat en cultivar les vinyes de manera ecològica, però actualment han fet un pas més. Des del juliol, Albet i Noya és una empresa amb certificació B Corp, un segell que demostra la voluntat i acció de les companyies per mantenir objectius sostenibles, tant socials, com ambientals, de transparència i responsabilitat empresarial.

“Les empreses o seran sostenibles o no seran”, explica Josep Jovè, gerent d’Albet i Noya a Vadevi. Entusiasmat, reconeix que els ha costat anys arribar a tenir aquesta certificació, però que estan “molt contents” de tot el que han treballat per aconseguir-la. Amb aquest anunci, Albet i Noya esdevé el tercer celler català en obtenir aquest segell i s’uneix a les prop de 10.000 empreses del món en compartir criteris estrictes per a la sostenibilitat. “B Corp garanteix la sostenibilitat de triple impacte”, descriu el gerent del celler penedesenc, qui concreta que no només es tracta de treballar amb cura pel medi ambient, sinó que “també exigeix més sostenibilitat social i econòmica”. És per això que Jovè admet que tot i haver estat sempre una empresa amb molta consciència mediambiental han trigat tres anys de proves i millores per aconseguir portar altres parts de l’empresa al nivell de sostenibilitat que exigeix B Corp.

Albet i Noya, pioners en viticultura ecològica, es converteix en empresa B Corp / Cedida
Albet i Noya, pioners en viticultura ecològica, es converteix en empresa B Corp / Cedida

Albet i Noya ha aconseguit una de les puntuacions més altes dels cellers d’Europa, amb un total de 114,4 punts sobre 200. Per a Jovè aquest és l’inici d’un camí, ja que el certificat es renova cada dos anys i demana l’obligatorietat d’afegir dins dels estatus empresarials el treball constant per la sostenibilitat de triple impacte: “Estem obligats a millorar”, remarca el gerent del celler català, qui insisteix que “és una gran oportunitat per continuar creixent”. D’aquesta manera, Jovè argumenta que el segell B Corp és bastant exigent i que demana almenys una puntuació de 80 perquè l’empresa mantingui el certificat: “Ens ho prenem com una guia per a millorar com a empresa”, repeteix.

El valor afegit pel consumidor

L’estàndard B Corp avalua l’impacte de tota l’empresa i cobreix cinc àrees clau: Governança, Treballadors, Comunitat, Medi Ambient i Clients. El procés, rigorós i independent, és gestionat per B Lab, entitat que verifica les bones pràctiques de les organitzacions i exigeix un compromís legal amb el propòsit social. En aquest sentit, les empreses que formen part de B Corp -entre les quals hi ha marques com Patagonia, ECOALF, Camper, Rituals, Triodos Bank, Holaluz,Vallformosa o Raventós-Codorniu– treballen en sintonia amb els objectius de la Unió Europea pel 2030. Tanmateix, però, Jovè esmenta que no és un segell “especialment conegut pel consumidor”. Així doncs, el gerent d’Albet i Noya assegura que encara és d’hora per quantificar si aquesta certificació els farà augmentar les vendes, però es mostra optimista amb la seva resposta: “Creiem fermament que el client ho valorarà”. De fet, en diverses enquestes a escala mundial, els consumidors de vi valoren molt positivament la sostenibilitat dels productes que compren. Encara que no sigui una prioritat de consum, cada vegada guanya més posició en el rànquing.

Albet i Noya passa a ser una empresa sostenible a tots els nivells, però no a qualsevol preu. Tal com explica el gerent del celler català és una fita complicada, amb constants canvis per millorar la marca i la manera de treballar i sota un segell exigent com és B Corp. Jovè conclou la conversa amb aquest diari assegurant que “era un pas que havien de fer” i reconeix que sempre s’han sentit pioners de la sostenibilitat, presentant-se com el primer celler de l’Estat en tenir cultius ecològics, per tant, “tocava anar més enllà”.

Més notícies
Notícia: La cooperativa L’Olivera preveu collir 185.000 kg de raïm a la verema 2025
Comparteix
Després de tres anys de sequera i altes temperatures, l'entitat de vins i olis ecològics incrementa un 10% la producció
Notícia: Vins que sorprenen: quan l’estrany es converteix en fascinant
Comparteix
Ampolles sota el mar, bombolles imprevisibles i varietats recuperades: el costat més insòlit del vi català
Notícia: Llista | Els millors vins de la DO Conca de Barberà
Comparteix
La gala dels Premis Sigillum 2025 ha acabat amb un gran llistat de vins guanyadors en sis categories diferents
Notícia: Brussel·les tira enrere la burocràcia verda al camp europeu
Comparteix
La nova Política Agrària Comuna 2028 simplifica els requisits ecològics, oferint als pagesos més marge de maniobra mentre el sector es prepara per afrontar retallades pressupostàries

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa